Сливен става столица на детската книга

Много деца, автори, илюстратори, издатели и изследователи ще се съберат в Сливен от 9 до 11 май на Национален фестивал на детската книга. Вече 19 години фестивалът изпълнява успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които работят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето – съобщиха от Регионалната библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен, по чиято инициатива се провежда форумът.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени срещи с детски автори, премиери на най-новите книги на Кина Къдрева, Асен Сираков, Никола Райков, Радостина Николова, Юлия Спиридонова – Юлка, Анита Тарасевич, Здрава Каменова, Весела Фламбурари, Васил Сотиров, Михаил Самарский /Русия/. Ще бъдат представени интересни проекти на издателство „Дамян Яков”, ще бъдат отчетени резултатите от национални конкурси за литература, рисунка и изработване на кукли на любими герои. В програмата са предвидени много театрални постановки, концерти и изложби. Пред общината издателствата ще открият щандове с продукцията си на цени с отстъпки.

Едно от най-големите постижения на Националния фестивал на детската книга е попълването на „белите“ полета в изследванията на съвременната детска литература – съобщиха още организаторите. Ежегодно в рамките на фестивала се провеждат научни форуми с участието на утвърдени творци, илюстратори, литературни критици, научни работници, педагози, библиотечни специалисти, издатели от страната и чужбина, посветени на проблемите на съвременната литература за деца и нейното развитие в бъдеще. Тази година кръглата маса ще е на тема „Книги, деца и тийнейджъри: четенето между разума и емоциите”.  На нея ще бъдат изнесени 15 доклада на участници от Сърбия, Турция, Унгария, Холандия, Русия и България, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език. В края на фестивала ще бъдат връчени националните награди на името на Константин Константинов, които се присъждат в четири категории - за цялостен принос, за автор, за издателство и за илюстратор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България