Сливен събира пари за възстановяване на свиден паметник

Благотворителен концерт ще набира средства за възстановяването на паметника на Шести артилерийски полк. Концертът ще се състои на 23 ноември. На тази дата преди 94 години е бил открит паметникът. Композицията е с особена човешка стойност. Тя е била съградена с личните дарения на офицерите и 232-мата войници, завърнали се в пълна мизерия от фронтовете на трите освободителни войни в началото на миналия век. По този начин те са отдали почит на другарите си, които завинаги са останали по бойните полета. "Този паметник е за загиналите светци в името на Отечеството и за утеха на вдовиците и сираците им", е заявил при откриването командирът Стефан Сотиров.

Паметникът представлява фигура на артилерист, с насочена ръка към Одрин, до счупено колело на артилерийско оръдие. Фигурата стои върху постамент, в основата на който са изписани имената на загиналите. Конструкцията е изработена от врачански камък и бетон. До ден-днешен се намира там, където е била съградена при откриването си. В момента теренът се намира в закрита, бивша казарма, предоставена на общината. А атмосферните условия за съжаление са увредили необратимо част от композицията.

Благотворителният концерт се организира от инициативен комитет под председателството на зам.кмета Пепа Чиликова. Той е поредното събитие за набиране на дарения през последните две години. До момента постъпленията възлизат на 13 941 лева, осигурени са и строителни материали за 2000 лева. Открита е сметка за набиране на средства за възстановяване на паметника в Общинска банка АД-Сливен: BG03SOMB91308428713744; BIC SOMBBSF; код за вид плащане-44 51 00.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България