Сливен търси 100 000 лева за преместването и ремонта на паметник под ключ

Близо 100 хил. лева са необходими за преместването и възстановяването на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен - съобщи зам. кметът Пепа Чиликова. Паметникът се намира в двора на закрита казарма в центъра на града и се нуждае от спешно възстановяване и ремонти. Той е построен с даренията на обикновените войници и техните офицери, които са се завърнали живи от бойните полета на освободителните войни в началото на 19 век. kaimakch

На заседание на Областната комисия "Военни паметници" бе взето решение местната администрация да подготви идеен проект и подробен разчет за необходимите разходи. С тези документи може да кандидатства за финансиране от Министерството на отбраната, по Националната програма за честването на 100-годишнината от Първата световна война. Едно от изискванията на МО е паметникът да бъде преместен на публично място, достъпно за хората. Друго изискване е реставрацията му максимално да се доближава до автентичния му образец. "Единствената промяна, която може да се направи, е да се допълнят имена към списъка с имена на героите, ако липсват такива", коментира пред Областната комисия "Военни паметници" гл.експерт Радослав Стоянов от военното ведомство. Това означава, че първоначалните намерения на общината да възстанови паметника изцяло от бронз трябва да отпаднат, тъй като 7-метровата конструкция е основно от врачански камък, бетон и арматура.

Композицията на паметника се състои от висок постамент, върху който е фигурата на артилерист, сочещ към Одрин. В основата на постамента са изписани имената на загиналите сливенски герои. При откриването на паметника през 1924 година командири на полка са обявили волята на дарителите: да се помнят героите, които са останали завинаги по бойните полета и никога няма да се завърнат у дома. Паметникът е бил издигнат и "за техните вдовици и сираци, за да има къде да ги оплачат".

На Областната комисия "Военни паметници" бе прието решение община Сливен да направи постъпки за преместването на още един емблематичен за историята на Сливен паметник - на 11 Пехотен сливенски полк, който отново се намира в двора на бивша казарма, но достъпът до него е забранен за цивилни лица. Полкът е участвал в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, като през есента на 2016 година при отбраната на връх Каймакчалан, само за 14 дни, е дал над 1900 жертви, а над 6000 войници и офицери са били ранени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България