Словашката полиция вероятно е унищожила доказателства за убийството на журналиста Ян Куциак

Словашката полиция може неволно да е унищожила доказателства поради небрежност на местопрестъплението в случая с убийството на разследващия журналист Ян Куциак, твърди адвокатът на семейството, цитиран от Ройтерс.

Куциак, който пишеше за корупцията сред политиците в Словакия, бе намерен застрелян заедно с приятелката си в дома им през февруари. Случаят доведе до улични протести, оставката на премиера Роберт Фицо, на министъра на външните работи и на началника на националната полиция, и засили опасенията за свободата на медиите в страната, отбелязва Ройтерс. Никой не е обвинен за убийството, което според представител на прокуратурата вероятно е поръчково.

Адвокатът на семейството на Куциак - Даниел Липшич, бивш министър на вътрешните работи, каза, че двата трупа са били преместени, без да са огледани от съдебен лекар на местопрестъплението, и това е довело до неточно първоначално обявяване на времето на смъртта.

Юристът заяви, че по-опитни разследващи от Националната криминална полиция не са били извикани незабавно, а са пристигнали на местопрестъплението часове по-късно, след местната полиция. Според него някои улики не са били обезопасени незабавно и са били открити едва на снимките от местопрестъплението.

Запитана за критиките на Липшиц, полицията отговори само, че единствено прокурорите могат да правят коментари по случая. От офиса на специалния прокурор заявиха, че са били установени "известни пропуски по време на първоначалните действия на местопрестъплението".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа