Словения - замъци, великолепна природа и балкански сърца

Напоследък мястото с най-бързо растяща популярност не е столицата Любляна, а Севница - родното място на първата дама на САЩ

Словения притежава онова западно лустро, изтънченост и европейска история, които българите намират за шик. В същото време въпреки подредеността тук няма да откриете онази северна стъклена атмосфера на градове витрини, които смайват приятно, но ви припомнят, че сте прекалено далеч от дома.

44-3

Ако се вълнувате от скритите бисери в морето от туристически дестинации или имате слабост към приключенията в по-малко комерсиалните кътчета на Европа, Словения е изключително подходяща идея. Красивите и живописни планини и реки са достъпни през обграждащите ги криволичещи пътища и пътеки, има и 50-километрова брегова ивица на Адриатическо море. Можете да прекосите двумилионната държава от единия до другия край с кола само за няколко часа, но по-дългият престой би се усладил на придирчивите пътешественици.

Страната на Мелания и Жижек

Напоследък мястото с най-бързо растяща популярност не е столицата Любляна, а петхилядната Севница. През 1970 г. тук е родена бъдещата американска първа дама Мелания Тръмп. Тя е и основната причина името на страната да се споменава често в международните медии в последно време. Справедливо или не, за половин година бившият модел детронира като най-известен словенец интелектуалната суперзвезда Славой Жижек.

Сгушената в красиви зелени поля и хълмове Севница е разположена до брега на река Сава. Градът, който още изглежда учуден от туристическия поток, стичащ се към него, доскоро е бил известен главно заради величествения си замък от XVI век, издигнат върху хълм. Не в замък, а в един саниран малък и кокетен блок, боядисан в светло и оранжево, е живяла жената на Доналд Тръмп. По време на комунизма в Севница е имало много фабрики. Днес тук се произвеждат бельо, детски дрехи и мебели.

Архитектурата на столицата Любляна е смесица от австрийски и италиански стил. Градът притежава изтънчен чар и се усеща някак приятно близък. Не пропускайте да хапнете вкусен сладолед от Gelateria Romantika на Dvorni trg 1 и след това да се разходите до Люблянския замък. Там, освен че ще се потопите в историята на страната, ще научите подробности за националните традиции в направата на мед, както и за уникалния словенски сорт пчели. След това при добро време се възползвайте от възможността да се метнете на някое от туристическите корабчета, които развеждат из столицата.

Европейските Балкани

Словения е единствената от бившите югославски страни, в която преходът към независимост е преминал почти безкръвно. Ако обаче поговорите с хората и чуете оплакванията им за недостатъчната солидарност и способност за обединение, може да решите, че се намирате ако не в географските, то поне в политико-културните територии на Балканите. Което хем е така, хем не е. През по-голямата част от времето Хабсбургската империя успешно е отблъсквала набезите на османските войски. Това е лишило местното население от ориенталски манталитет. В същото време ще разпознаете у хората доста от цветните палитри на балканското сърце.

Словенците имат много, с което да се гордеят извън природата, историята и архитектурата си. С БВП на глава от населението, приближаващ 30 хил. долара, заедно с чехите те делят лидерството по висок стандарт сред бившите соцстрани. Още във времената на желязната завеса е допуснато частната инициатива да се развива, макар и в определени граници. Което прави и преходът между двете системи много по-лесен и безболезнен.

44-5

В Словения е осъществена българската лакърдиена архиутопия за “Швейцария на Балканите”. С всичките условности на това клише, разбира се. Първата - че не цялата територия на красивата страна е разположена на Балканите. И втората - че то е валидно не толкова за сиренето, развитието на финансовите услуги и социалната държава, а за отношението към референдумите и природата.

Словенците често, твърде често, според някои, се насочват към урните, за да се изкажат по чувствителни теми. Без да са лишени от популистка жар и контекст, плебисцитите не водят до прекомерните страсти и мокри сънища за политическа революция, така характерни за последния български референдум. През 2015 г. словенците отхвърлят въвеждането на еднополови бракове. Година по-рано те казват “не” и на скриването на имената в архивите на югославските тайни служби. При предишните референдуми дават мнение по семейния кодекс, закона за работа на непълно работно време, за граничен спор с Хърватия и за реформата на обществените медии.

Култ към природата

Днес природата се култивира, а туризмът я следва, наместо да се опитва да я подчини. През 2016 г. Любляна стана европейска зелена столица, а държавата бе отличена като първата страна зелена дестинация. На почит са по-скоро преживяванията и разходките в по-малки групи. Така беше и в къмпинга “Биг Бери” в района Бела Крайна до границата с Хърватия. Това място бе и сред най-приятните изненади в Словения.

Чували ли сте за концепцията “глемпинг” - съчетание между glamorous (от англ. - лъскавост, шик, обаяние) и camping (къмпинг)? Залага се на екологичната концепция за къмпинг, която се уплътнява с няколко пласта лукс, така че да стане подходяща и за туристи с по-високи изисквания. “Биг Бери” е разположен в Примостек, на самата река Колпа, върху 25 декара земя. Състои се от ограничен брой мобилни къщички, оборудвани с всички възможни удобства и комфорт - луксозни спалня и баня, стая с допълнителни легла, голяма кухня трапезария, просторна тераса с джакузи, гледащи към реката. Това, че броят гости е ограничен, подсилва усещането за разширяване на личното пространство.

В идеята за глемпинга са втъкани и по-сложни елементи. Тя включва свързаност с други компании и стимулиране на местната икономика. Храната е от близки екоферми и заведения. Гостите могат да посещават партньорски фирми. Например да дегустират вино и бира в пивоварната в Черномели, където, апропо, се произвежда и марка крафт бира за българския пазар. Има опция за рафтинг по река Колпа, разглеждане на исторически забележителности и атракциони, където ще разберете доста за миналото на региона, дегустация на различни видове олио (да, точно така!) и още доста съблазнителни варианти за уплътняване на времето.

Търсачите на силни усещания могат просто да излязат от мобилната си къщичка и да преплуват или преджапат с бутилка бира чистата и спокойна река. Като пристигнат на отсрещния бряг, вече ще са на територията на Хърватия. Остава кристално ясният спомен, че сте се забъркали в трансграничен трафик на алкохол. Не само вълнуващо, но и 100% безопасно.

Освен в Словения концепцията “Биг Бери” присъства в Румъния и Австрия. Собствениците предвиждат през 2017 г. да открият още един австрийски обект - в Залцбург. Опитите за комбиниране на луксозен и екологичен туризъм не са местен патент, но Словения дава сериозна заявка за лидерство в намирането на устойчиви решения. Специалното отношение към природата в страната е в състояние да убеди и най-големия скептик, че еко и био са много повече от модерни декламативни щампи и зад тях седи реално съдържание. През ноември в конституцията на страната бе записано, че достъпът до питейна вода е безусловно право. Това е първата членка на ЕС, която реши да предприеме подобна стъпка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм