Словенският парламент утвърди Мариан Шарец на поста министър-председател

Парламентът на Словения одобри назначаването на Мариан Шарец за нов министър-председател на страната, предава "Ройтерс".

Бившият комик, който оглави партията „Листа на Мариан Шарец", е на път да състави правителство на малцинството, с което най-накрая да бъде сложен край на дългия политически застой в страната, последвал след последните парламентарни избори.

40-годишният Шарец, е най-младият премиер в историята на Словения. Той бе утвърден на поста с подкрепата на 55 депутати в 90-местния парламент.

Шарец, бивш кмет на населено място в Северна Словения, има 15 дни, за да успее да състави кабинета си. В него ще влизат пет партии – леви и лявоцентристки. Водената от него политика ще зависи от подкрепата на партията „Левица“, която подкрепи Шарек, но отказа да участва в коалицията.

Заедно петте партии от коалицията имат 45 места в парламента. С деветте места на „Левица“ новото правителство ще има тънко мнозинство в законодателния орган в Любляна. Анализаторите вече прогнозираха трудно начало за новото правителство, като се имат предвид противоречивите платформи на партиите в него.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа