Словенският президент не номинира кандидат за съставяне на правителство

Държавният глава на Словения Борут Пахор информира парламента, че няма да номинира нито един кандидат за съставяне на правителство, след като нито една от партиите не успя да си осигури мнозинство след изборите, проведени на 3 юни, съобщава скопското електронно издание „Стандард“.

В писмото, адресирано до председателя на парламента Матей Тонин Пахор заяви, че след консултации с ръководителите на партиите е установил, че никой да няма необходимите гласове, за да може да сформира правителство. Янез Янша, лидер на Словенската демократическа партия, спечели парламентарните избори, но не успя да сключи коалиционно споразумение с други партии.

Крайният срок, определен в закона за съставяне на правителството на Словения, изтече в понеделник, 23 юли. Законодателството предвижда парламентът да получи право да номинира кандидат за премиер в следващите 14 дни. Ако и след изтичането на този срок нито една партия не си осигури мнозинство, то през есента словенците ще излязат да гласуват на предсрочни парламентарни избори.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа