Службите в няколко града се мобилизират за учение, включващо авария в АЕЦ „Козлодуй“

Учението ще наблюдават представители на МАЕ, Беларус, Украйна, Русия и Япония

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ръководи Националния щаб, сформиран в рамките на Националното пълномащабно учение „Защита 2019 г.“. В работата на щаба участват представители на всички държавни структури, ангажирани с конкретни действия при въвеждане на Външния авариен план на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от МВР.

Целта на тазгодишната тренировка е да бъдат проверени действията на Единната спасителна система при възникване на произшествие на територията на атомната централа. Пълномащабното учение ще се проведе в рамките на два дни, като днес е щабната му част, а утре ще бъдат проиграни ситуации на територията на областите София град, Монтана, Враца и Плевен. Действията на всички структури на Единната спасителна система се наблюдават от представители на Международната агенция за атомна енергия, Беларус, Украйна и Русия, както и на посолството на Япония у нас.

Според сценария на учението, на 19 ноември, около 9 часа, в Националния оперативен център на ГДПБЗН-МВР е получено съобщение от АЕЦ „Козлодуй“ за възникнала технологична авария - паднал транспортен контейнер с отработено ядрено гориво от 30 метра височина, късат се шест от шпилките на капака и се получава отвор между деформирания капак на контейнера и корпуса му. При удара ремаркето се разрушава и парчета от него повреждат външната врата на транспортния коридор. Аварията е класифицирана като обща. На по-късен етап се предприемат действия за укриване и евакуация на населението. В условията на непрекъснато усложняваща се обстановка спасителните екипи подпомагат херметизирането на сгради в района и организират провеждането на медицински профилактики.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България