Служебните шофьори на тестове за алкохол

Снимка: Булфото

Призив на Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”

Препоръките са и за полиция, армия и НСО

40% от катастрофите в ЕС ставали при пътувания на чиновниците

Шофьорите, които карат служебни автомобили, да бъдат тествани за алкохол преди всяко пътуване, да се следи дали колите им са технически изправни. Това са част от препоръките, разпратени от Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата” (ДАБДП) до всички министерства, агенции и общини. В това число влизат служителите на МВР, МО, а също и НСО, които возят управниците.

От създадената преди 6 месеца структура се мотивират с данни от Европейския съюз, според които 40% от всички катастрофи са ставали при служебни пътувания.

Друга от препоръките е да се осъществява постоянно наблюдение на нарушенията на шофьорите, управляващи служебни автомобили. От съобщението обаче не става ясно какви мерки да вземат началниците на транспортни отдели, ако сред подчинените им има джигити.

Агенцията препоръчват и да се организират за служителите си курсове за безопасно шофиране и за оказване на първа помощ. По този начин те да придобият умения да реагират при рискови ситуации и при инцидент на пътя, включително когато са свидетели на катастрофа.

Сред препоръчаните мерки е и преминаване на задължителен инструктаж по безопасност на движението на всички новопостъпващи чиновници, полицаи и военни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България