Служебното правителство няма да посочва еврокомисар, Юнкер проявява разбиране

Европейската комисия разбира и приема желанието на България сама да определи кога да бъде направен изборът за определянето на нов български представител в ЕК. Това стана ясно на съвместен брифинг на българския държавен глава Румен Радев и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, съобщиха от президентската пресслужба.

„Пред нас има различни опции. Или служебното правителство да назначи този комисар с всички последствия върху изборната кампания или да изчакаме и вече избраното ново правителство да вземе това решение. Благодаря на господин Юнкер за проявеното пълно разбиране и готовност да се изчака“, заяви президентът Радев.

„Напълно разбирам желанието на България да вземе решение да предложи своя представител в Европейската комисия, след провеждането на следващите парламентарни избори“, заяви Жан-Клод Юнкер. Не сме обсъждали конкретни имена, единственото ми предложение беше за този пост да бъде номинирана жена, добави Жан-Клод Юнкер.

Председателят на ЕК приветства положените от България усилия и постигнатия огромен напредък по Механизма за сътрудничество и проверка и потвърди очакването си той да отпадне до края на мандата на настоящата Европейска комисия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика