Служителите на ООН стачкуваха заради намалени заплати

Снимка: Архив

Служителите на ООН в Женева спряха днес работа за два часа в знак на протест срещу намаляването на заплатите им, предаде Франс прес. Протестът им прекъсна за кратко серия срещи на високо ниво на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и министри.

Стачката, организирана между 15 часа и 17 часа местно време, принуди Съветът на ООН по правата на човека да отложи с един час планирани дискусии.

На конференция за разоръжаването, която също започна днес, стачкуващите преводачи напуснаха залата след речта на Антониу Гутериш. Присъстващите министри решиха да говорят предимно на английски, за да не се прекъсва срещата.

Служителите получиха фишове с намалени с 3,5 процента заплати, като през юни възнагражденията им ще бъдат орязани с още 5 процента, посочи Ян Ришар, представител на съвета за координация на синдикатите и асоциациите на служителите на ООН в Женева.

Служителите на ООН са смятани за едни от най-добре платените в обществения сектор, но съкращенията ще засегнат сериозно работещите в Женева, където разходите за живот са много високи, подчертават синдикатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят