Антимафиоти задържаха британец сериен педофил с фалшива самоличност в Търново

При мащабна специоперация в петък сутринта във Велико Търново е задържан британец, който се е подвизавал в старата столица с фалшива самоличност и се е дегизирал. В 7,30 часа антимафиоти нахлули в жилището на чужденеца и го отвели с белезници.

"До задържането на мъжа се стигнало след двумесечно взаимодействие между представителството на ФБР в България, отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП, колегите им от Велико Търново и сектор „Издирване“ - ГДНП.  Мъжът бил издирван с червена бюлетина на Интерпол от 2011г. за извършени сексуални престъпления срещу деца в САЩ", съобщиха от МВР.

В хода на разследваното било установено, че задържаният е от Великобритания. За да прикрие извършените от него дейния той сменил имената и документите си за самоличност, както и коригирал коренно визията си.

"Предвид действията му, за да бъде открит, служителите на ГДБОП приложили основно компютърни ресурси и способи", се казва още в прессъобщението на МВР.

В хода на задържането му са открити и иззети три компютърни конфигурации, използвани от мъжа за сваляне и разпространение на материали с порнографско съдържание, с участие на деца на видима възраст под 10 години.

Оперативните действия са били тясно координирани и с Върховна касационна прокуратура и Окръжната прокуратура във Велико Търново. Работата по случая продължава.

Репортер на "Труд" потърси за коментар директорът на Областната дирекция на МВР във Велико

Търново старши комисар Димитър Машов за повече подробности по случая.

"Разработката е на ГДБОП. Ние само оказахме съдействие и не знам подробности", каза ст.комисар Машов.

По казуса бе попитан и ръководителят на Окръжната прокуратура в старата столица Емил Денев, който също отказа информация. На въпрос колко време въпросният британец е пребивавал във Велико Търново държавният обвинител отсече:

"След като от ГДБОП са дали информация по случая, питайте тях за повече данни. Вие още малко ще поискате и всички подробности по делото, а вероятно и снимки на лицето. Аз не обобщавам цялата информация".

След като гръмна мълвата за арестувания британец педофил, търновци споделиха, че той от близо две години живеел на квартира в блок на ул."Стоян Михайловски" в квартал "Картала".

Освен това англичанинът се представял за художник, който често ходел на улицата на занаятите, по-известна като Самоводската чаршия в старинната част на болярския град.

"Правеше впечатление на доста старенн човек. Висок, слаб, с очила и почти не контактуваше с никой", споделят търговци на сувенири.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право