Случаят с „Двойната къща“ отива на прокурор

„Ще направим всичко възможно този случай да не се повтаря“, заяви зам.-кметът на София Тодор Чобанов относно казуса със събарянето на „Двойната къща“ на бул. „Васил Левски“. Чобанов обясни, че са правени 10 проверки на обекта, два пъти са писани предписания, които през 2014 г. собственикът е изпълнил. Той е изготвил и внесъл проект за консервация, реставрация и ремонт, който е съгласуван с всички, които имали отношение. Проектът е бил готов за изпълнение и му е издадено разрешение за строеж.

„Вместо да обнови сградата, миналият ноември инвеститорът внася предложение с искане да се отнеме статутът й на паметник на културата, което му развързва ръцете“, обясни Чобанов. Той бе категоричен, че експертите, които са „работили за ликвидирането“ на „Двойната къща“, трябва да бъдат освободени. „Изпратихме сигнали до прокуратурата за други случаи, готвим и още“, отбеляза Чобанов пред БНТ.

В друга телевизия - България он ер, бившият министър на културата Петър Стоянович обясни, че му е било намеквано да вземе 100 000 лева, за да разреши събарянето на паметника на културата.

Пред „Труд“ Стоянович разясни, че не става дума за конкретно предложение, а за намек в средата на разговор с инвеститор, който поискал среща с него. Затова не можел да даде доказателства, че му е предложен подкуп.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България