Слънце и дъжд се редуват през ноември

40.inddСнеговалежи в низините са малко вероятни

Динамични температури между 1 и 14 градуса за целия период

Тази година през ноември се очакват доста валежи, които ще бъдат близки и малко над нормалните. В Южна и Източна България се очакват превалявания в по-големи количества. Средните максимални температури за месеца са между 9 и 14 градуса, а минималните - между 1 и 6 °. Най-дъждовните дни през ноември ще са между 3-ти и 5-и, както и от 15-и до 18-и.

През първите няколко дни на месеца времето ще бъде динамично с чести и бързи промени. Ще се редуват спускане на по-студени въздушни маси от север и по-топъл въздух, идващ от запад-югозапад.

Във вторник, 1 ноември, вятърът ще отслабне и облачността от запад на изток ще намалява, но ще бъде сравнително студено. Максималните температури ще бъдат от 8 до 13 градуса. В сряда след сутрешните мъгли в низините през деня ще бъде предимно слънчево. Минималните температури ще бъдат от минус 3 - минус 5 градуса по високите западни полета до плюс 3-4 по брега на морето. Дневните температури ще се повишават и ще достигат 11-16 градуса.

В петък от северозапад ще прониква по-студен въздух. На много места ще превали дъжд, в планините сняг. По-съществени ще бъдат валежите в Югоизточна България. Температурите ще се понижават. На 5 ноември ще имаме по-спокойно време, с мъгли преди обед в низините и с повече слънце в следобедните часове. Слабо ще се затопли. Около 6 и 7 ноември предстои ново застудяване с валежи и понижение на температурите. Ще последва затопляне, но времето ще остане предимно облачно, с мъгли в низините.

В средата на ноември има голяма вероятност времето да се задържи динамично. Често ще превалява дъжд. След по-високи температури в началото на десетдневието към средата ще настъпи застудяване и освен в планините сняг е възможно да превали и в по-ниските части на страната.

Превалявания и захлаждане ще имаме през последните дни от месеца, но съществени снеговалежи в низините са малко вероятни.

 

Чести мъгли и ниски облаци

Преход между есента и зимата

През ноември късната есен е пълен господар на времето, като ще преобладават антициклони. При тях обикновено времето през нощта е ясно, а през деня предимно слънчево. В такива дни слънцето грее, но не топли. Тези периоди са известни като циганско лято, което според народната метеорология продължава 40 дни след Димитровден. Характерно при тези обстановки са мъглите и ниските облаци, които се образуват най-често в западната част на Дунавската равнина, Пловдивско-Пазарджишкото поле и котловинните полета на Западна България. При подходящи условия на места в тези райони мъглите или слоестите облаци се задържат през целия ден и максималните температури са значително по-ниски, отколкото в другите части на страната.

Капризите на времето през ноември обаче по-често напомнят за приближаващата зима, отколкото за отминалото лято. Затова още се счита, че този месец е преходен - между есента и зимата. Има години, когато застудяванията са толкова чести, че времето е зимно - с обилни снеговалежи и ниски температури.

 

Народни поверия

Слаба зима гони плодородието

40-2Слаба зима през ноември гони плодородието. Ако на Свети Архангел Михаил (8 ноември) е ясно и падне слана, зелето ще е добро и до първи декември няма да вали сняг.

Каквото е времето на Въведение Богородично (21.11.), такова ще е и през цялата зима. Кога е облачно срещу Въведение Богородично, зимата ще е мека, кога е ясно - много студена.

Най-ниските температури през този месец са между минус 10 и минус 15 градуса. Най-студено е било в Трън и Ихтиман - минус 20 градуса, в Гоце Делчев минус 18, в Свищов и Разград минус 17.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето