Слънце и сняг се редуват през февруари

През периода средните температури ще бъдат малко по-високи от обичайните

Кратко застудяване се очаква към средата на месеца

01-40.inddФевруари ще започне с динамично време. Утре ще се задържи предимно слънчево, следобед със слаб вятър от запад-югозапад. Сутринта на места в низините ще има краткотрайни мъгли. В петък облачността ще се увеличава. На места в южните райони слабо ще превали. Ще духа югозападен вятър, по-силен в Източна България и на север от планините. В събота от запад на изток ще завали дъжд. Вятърът ще се обърне от северозапад и ще започне понижение на температурите. В нощта срещу неделя и в неделя по високите западни полета и в Сверена България дъждът ще премине в сняг, но през деня валежите ще спират. Ще бъде ветровито с максимални температури от 4 до 9 градуса.

На 5-и и 6-и февруари ще бъде по-спокойно с разкъсана облачност и малка вероятност за валежи. Ще се затопли. Нов валежен процес се очаква през последните дни на първото десетдневие. Отначало ще завали дъжд, но с понижението на температурите дъждът ще премине в сняг, като в Северна България и по високите западни полета най-вероятно ще се образува снежна покривка.

Ще последват няколко слънчеви дни. Отначало ще бъде студено, но ще се затопля и в следата на второто десетдневие максималните температури ще бъдат над 10 градуса. Към 15-и, 16-и се очаква относително захлаждане с валежи и усилване на вятъра, след което към края на второто десетдневие отново ще се установи слънчево време.

През повечето дни от третото десетдневие ще бъде по-топло от обичайното за сезона, като на места температурите ще достигат до 15 градуса, а в някои дни и по-високи. Ще има и доста слънчеви часове. Краткотрайни захлаждания с превалявания от дъжд, временно дори и от сняг се очакват около 23-и и 27-и февруари.

 

Пролетта напомня за себе си

Бързото затопляне предизвиква наводнения

40-2С увеличаването на деня расте и броят на слънчевите часове. Първите плахи опити на пролетта се проявяват най-често към края на месеца. Бързите затопляния заедно с южните ветрове водят до интензивно снеготопене и са предпоставка за наводнения, каквито често се случват в Източни Родопи. Преносът на по-топли въздушни маси от югозапад може да повиши чувствително температурите. Такива затопляния са особено опасни за ранноцъфтящите растения, които подлъгани от топлото време започват бързо да се развиват, а при повторно застудяване лесно се увреждат.

Народна метеорология

На Трифонов ден гадаем за лятото

40-3Малък Сечко ако е топъл, Великден ще е студен. Ако през февруари котката се препича на слънце, то през март ще се крие на топло.

Ако на Трифоновден (1 февруари) вали дъжд, то пролетта ще е дъждовна, кошерите ще са пълни, а ако вали сняг на този ден, лятото ще е дъждовно, царевицата също ще е добра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето