Слънце и студ на Нова година

Слънчево, но студено време без валежи и снежна покривка в повечето населени места ни очаква в навечерието на Нова година. Шанс да посрещнат първото януарско утро със сняг има в Североизточна България, Централния Предбалкан, на места в Дунавската равнина и на места по крайбрежието на морето в Странджа, обясни каза „Труд“ синоптикът Симеон Матев.

Той посочи, че на 31 декември в по-голямата част от страната времето ще бъде слънчево. Повече облаци ще има само по Черноморието и в югоизточните райони на страната, където ще прехвърча сняг.

През деня температурите ще бъдат от - 2 до 4 градуса. Самата новогодишна нощ ще бъде студена. Около полунощ температурите ще бъдат от -8 до 3 градуса, по високите западни полета и в местата със снежна покривка до минус 10-11. Новогодишното утро ще бъде мразовито с минимални температури от минус 12-14 градуса в най-студените места до минус 5-7 градуса по брега на морето, където ще бъде най-топло.

Януари ще започне със сухо време. На първи и втори ще бъде слънчево. Сутрин в низините видимостта ще бъде намалена от мъгла. Минималните температури ще са ниски, но максималните ще се повишават и на втори ще бъдат от 4 до 10 градуса. Ще последват няколко студени дни докъм 7 януари. Тогава ще излезе южен вятър и ще се затопли, но ще последва ново застудяване със снеговалежи.

Въпреки студеното начало на зимата очакванията ни са, че зимният сезон ще бъде по-топъл от нормите, каза още синоптикът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България