Сменете паролите си, съветват експерти от НАП

Росен Бъчваров

Няма опасност за имуществото на гражданите или, че ще вземат заем от тяхно име

Не се налага вадене на нови лични карти

Хората е добре да сменят паролите на електронните си пощи и персоналния си идентификационен код (ПИК) за ползване на услугите на НАП заради откраднатите лични данни, посъветваха от приходната агенция. Това е само превантивна мярка, няма нито една заплаха за имуществото на гражданите или пък, че някой може да вземе кредити от тяхно име, заяви шефът на дирекция “Комуникации” в НАП Росен Бъчваров. Няма причина за паника, допълни той. Но е добре хората да бъдат по-предпазливи, ако някой се свърже с тях и им иска данни за банкови карти или банкови сметки. Такава чувствителна информация не бива да се дава без значение за кого се представя човекът, свързал се с тях. Хората е добре да предупредят и близките и роднините си да не предприемат нищо с финансови последици, преди да се свържат лично с тях. Например, ако човек получи мейл от роднина с молба “изпрати ми пари по тази сметка”, по-добре да не го прави.

Не се налага смяна на личните карти заради източените данни, заявиха от НАП. Това са потвърдили и от Агенцията по вписванията, Нотариалната камара и Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК), в която членуват фирми за бързи кредити. Компаниите за потребителско кредитиране са предприели мерки за идентифициране на клиентите си и те не включват само лични данни, които са източени, заяви адвокат Николай Цветанов от името на АОНК. При отпускането на кредит винаги има момент, в който служител на компанията идентифицира клиента като се среща лице в лице с него и проверява личната му карта, допълни той. Открадването на лични данни не е достатъчно за получаване на бърз кредит с тях.

С откраднатите лични данни не може да бъде продадено имущество на гражданите, като кола или апартамент. Такива сделки стават при нотариус, с нотариална заверка на подписите. Всеки нотариус има достъп в реално време до данните за личните карти и е длъжен да се увери, че купувачът и продавачът, явили се при него, са същите от представените лични карти.

Не се налага личните си карти да сменят дори и 187-те граждани, чиито пълни лични данни са били източени - имена, ЕГН и номер на личната карта. Но рискът при тях е по-голям и затова трябва да бъдат по-внимателни. От НАП вече са се свързали с половината от тях и са ги посъветвали да сменят паролите на имейлите си.

След обвиненията за тероризъм

Очакват се нови арести за аферата

Възможно е да има още задържани и обвинени служителите на фирма “Тад груп”, в която е работел уличеният за атаката срещу НАП Кристиян Бойков. Това обяви вчера заместник-главният прокурор Иван Гешев. В четвъртък спецпрокуратурата повдигна обвинение на Бойков за кибертероризъм. Същото обвинение е повдигнато и на собственика на “Тад груп” Иван Тодоров и на търговския директор Георги Янков. Иван Тодоров в момента е в Канада и е обявен за издирване. По телефона той заяви, че се прибира следващата седмица в България и отрича да е кибертерорист.

След акцията на ГДБОП в офиса на фирмата бяха иззети всички компютри. След това голяма част от служителите подали молби за напускане.

Проверяват още компютри

“Всеки един, който е бил доскоро служител на фирмата, ще бъде разпитван. След декриптиране на компютрите им, ако се съберат доказателства за извършено престъпление, ще бъдат привлечени към наказателна отговорност”, обясни Гешев. Той отново напомни, че в един от иззетите компютрите били открити 500 000 имейла с пароли на популярен сайт за електронна поща. “Тези неща ни дават основание да мислим, че има две направления на дейността на фирмата. Едното е осъществяване на киберрекет, а втората насока е, че тези технически възможности за този киберрекет са използвани и надградени за осъществяване на кибертероризъм”, добави заместник-главният прокурор пред Нова телевизия.

Хакерите в България са получили достъп и до данни за борба с ДДС-измамите на ЕС “Юрофиск”, писа вчера брюкселското електронно издание Euractiv. Европейската комисия е потвърдила, че следи ситуацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България