Сменят 30-годишна апаратура в шуменската болница

Сградата на шуменската болница

Община Шумен ще заложи 100 000 лв. в бюджета си тази година за нова апаратура на местната болница. От здравното заведение вече заявиха, че ще подменят с парите 30-годишна апаратура, която сега затруднява лечението на пациенти. Ще бъде закупена операционна маса за урологично отделение, която ще мени настоящата от 1986 г.

Тя е с повредена хидравлика, което създава рискове. За 60 000 лв. ще бъдат закупени таванни операционни лампи за залите на Хирургия и Акушерогинекологично отделение, става ясно от докладна на болничния шеф д-р Атанас Атанасов до общинския съвет. Съществуващите са от откриването на здравното заведение и затова някои от залите не могат да се ползват пълноценно.

Миналата година община Шумен, като акционер в болницата, участва със същата сума за нова апаратура. От информацията на болничния управител става ясно, че здравното заведение планира да инвестира в нова техника и 70 000 лв. собствени средства.

Очакванията му за финансиране от Министерство на здравеопазването са по-големи и включват закупуване на ядрено-магнитен резонанс за 2 млн. лв., енергийно обследване на сградите на болницата, както и подмяната на два пътнически асансьора. Междувременно в момента се изгражда голям асансьор /1,2 на 2,3 м./ за 250 000 лв., осигурени от здравното министерство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони