Сметанката в кафето е изключително вредна

7 опасни храни, за които даже не подозираме

Невероятно на факт – даже смятаните за “най-здравословни” храни могат да се окажат крайно опасни. Какви неподозирани отрови се крият в продукти, за които си мислим, че са напълно безвредни? Списанието за диети и фитнес Eat This, Not That! състави списък на най-вредните масови храни, от които ние подбрахме 7 изненади за вас:

Плодови кисели млека

Опасност: захар, карагенан

s-27-08Повечето такива млека съдържат минимално количество натурални плодове. Вместо тях производителите го докарват на вкус с концентрати и захар. За сгъстител използват карагенан – гелообразуваща хранителна добавка (Е-407), която се получава от преработката на червени морски водорасли. Тя може да предизвика раздразнения и алергии при чувствителни хора.

Заместител: Натурално, неподсладено кисело мляко. Късчета пресни плодове може да си добави всеки от нас.

Бутилирана вода

Опасност: бисфенол А (дифенилолпропан, ДФП)

s-27-01Този химикал се съдържа в поликарбоновата пластмаса, от която се правят бутилките за вода. Канцерогенен е и води до нарушения в хормоналния баланс. Съдържа се и в кутиите за съхранение на храна. Търсете върху опаковката символа за рециклиране под формата на триъгълник. В него е вграден цифров код за преработка от 1 до 7. Избягвайте бутилки с код около 7, защото те най-вероятно съдържат бисфенол А. При нагряване отровният бисфенол се отделя от пластмасата, затова не се препоръчва топленето на храна с пластмасов контейнер в микровълнова печка.

Заместител: Минерална вода в стъклени шишета, обикновена вода в метална манерка.

Овесени ядки в пакет

Опасност: карамелен оцветител

s-27-07Много от зърнените храни в пакети за бързо приготвяне имат оцветяваща добавка, която съдържа съединението 4-метилимидазол. То се смята за потенциален канцероген. При изследвания то е предизвикало отравяне или поява на тумори при различни животни – от мишки до едър рогат добитък. Резултатите не са окончателни, но са повод за тревога и предпазливост. В щата Калифорния например бе забранен карамеленият оцветител в Кока и Пепси Кола за вътрешния пазар.

Заместител: Натурални зърнени продукти без добавки. Прекалената употреба на овесени ядки не се препоръчва и по друга причина – те съдържат фитинова киселина, която “отмиват” от организма калция и ред полезни минерали.

Кафяв ориз

Опасност: арсен

s-27-05Каква изненада! Кафявият ориз, който е със съхранена естествена обвивка на зърното, се смята за много по здравословен от обработения бял ориз. В кафявия има хранителни влакна, растителни белтъчини и много полезни минерали и витамини.

Но! През 2016 г. Американското управление за санитарен контрол на качеството на хранителните продукти засече тревожни нива на арсен в кафявия ориз. Арсенът е известен канцероген, който при продължителна употреба води да рак на кожата, белите дробове и пикочния мехур.

Заместител: Обикновен бял ориз

Замразени рибни продукти

Опасност: Натриев трифосфат

s-27-06Някои производители накисват предварително рибните продукти в този хранителен стабилизатор (E451), за да се отделя по-малко вода при размразяването. Повишеното съдържание на натрий обезмисля изцяло всяка една рибна диета. А за хора със сърдечни и чернодробни заболявания тази добавка може да е и смъртоносна.

Заместител: Риба със сухо или “шоково” замразяване, което трябва да е указана върху етикета. Или прясна риба, разбира се.

Плодови сокове

Опасност: високо съдържание на фруктоза и отсъствие на хранителни фибри

s-27-02Едокринологът и специалист по затлъстяването от Калифорнийския университет д.р Робърт Ластиг твърди: “Когато ядете плодове, вие усвоявате тяхната естествена захар и растителните им фибри. Това са балансиращи вещества, които регулират нивото на захарта в кръвта. Плодовите фибри са противоотрова – те предотвратяват предозирането на плодовата захар (фруктозата) в организма”.

В соковете няма фибри, които обикновено се съдържат в меката част и кората на плода. По този начин фруктозата навлиза в кръвообращението в чист вид, което е изключително вредно.

Заместител: Обикновена филтрирана вода, комбинирана със свежи плодове.

Сметанка в кафето

Опасност: трансмазнини, захар, оцветители

s-27-04Най-често в капсулките със “сметана” няма никаква сметана. Има заместители на млечните мазнини соево или друго растително масло. В процеса на производството те са частично хидрогенирани, т.е. изкуствено втвърдени (да, точно като маргарина). По този начин те стават източник на нездравословни транс мастни киселини. Изследванията сочат, че те водят до загуба на памет преди 45-годишна възраст и повишават риска от сърдечни заболявания.

Заместител: Обикновено прясно мляко

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл