Сметната палата установи 323 несъответствия в декларациите за имущество през 2016 г

Снимка: Архив

Сметната палата публикува списък на лица по чл. 2, ал. 1 от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности (ЗПИЛЗВДДД), с ежегодна декларация или уведомление, подадени през 2016 г., както и встъпителни и финални декларации, подадени през периода от 01 януари 2016 г. до 13 септември 2016 г., за които проверката по чл. 7 от закона е приключила със заключение за несъответствие. Това съобщиха от пресцентъра на Сметна палата.

Публикуваният списък е в два раздела – първият раздел съдържа заключенията за несъответствия при ежегодните декларации и уведомления, а вторият - при встъпителните и финални декларации.

За всички останали лица по чл. 2, ал. 1 от ЗПИЛЗВДДД, които са подали ежегодни, встъпителни и финални декларации през посочения период на 2016 година, проверката е приключила със заключение за съответствие.

Проверени са общо 14 261 лица с ежегодна декларация или уведомление и 743 лица, подали финална и встъпителна декларации до 13 септември 2016 година.

Проверката на имуществените декларации обхваща освен задължените лица и техните съпруг/а и ненавършили пълнолетие деца, съгласно разпоредбата на закона.

Установени са:

• 252 заключения за несъответствия при ежегодните декларации и

• 71 заключения за несъответствия при встъпителните и финални декларации.

Съгласно ЗПИЛЗВДДД, когато е съставено заключение за несъответствие, председателят на Сметната палата уведомява изпълнителния директор на Националната агенция за приходите за предприемане на действия по реда на глава четиринадесета или петнадесета от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България