Смог ваканция въвеждат в училище

Снимка: Денислав Стойчев, архив.

Децата с хронични респираторни проблеми ще могат да си остават вкъщи, според една от мерките на МОН

Прогнозата за различните райони ще се взима предвид

Всички училища в страната са в готовност да изпълнят общите мерки срещу мръсния въздух още при първото очаквано рисково запрашаване, съобщиха за “Труд” от Министерството на образованието и науката.

Това означава, че в дни с опасни нива на фини прахови частици децата с хронични заболявания на дихателните пътища ще могат да се освобождават от час по преценка на родителите им, като няма да имат неизвинени отсъствия. Ще се ограничава и провеждането на занятия на открито, както и посещенията извън училище.

Мерките бяха договорени от просветния министър Красимир Вълчев, Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в София преди няколко дни във връзка с наднорменото замърсяване в столицата.

Различните мерки ще се прилагат според обстановката, уточниха от МОН. Така в София данните за квартали ще се взимат под внимание. Ако прогнозата покаже, че ще има рисково замърсяване в “Младост”, например, мерките ще важат. В същото време, ако в “Дружба” фините прахови частици са в норма, ще се провеждат редовни часове.

 

По данни от НИМХ

Ползва се системата за прогнозиране в столицата

Работи от година

]Проф. Христомир Брънзов
Проф. Христомир Брънзов

В Министерството на образованието и науката вече постъпват данните от Система за прогнозиране на замърсяването на въздуха в София, която бе поръчана от Столичната община, съобщи за “Труд” проф. Христомир Брънзов от НИМХ.

“Прогноза за потенциалното за­мър­ся­ване на въздуха в София правим от миналата година. Тя работи оперативно и автоматично, като всеки ден се издават две такива прогнози – преди обяд и след обяд за следващите три дни. Данните вече се получават и в МОН”, посочи той.

Въз основа на тях училищните власти определят мерките за учениците. Освен освобождаването от час и ограничаването на занятията на открито, сред тях е и учестен режим на влажно почистване в сградите.

“Такава система трябва да се прави за всяка община конкретно, както в София. Прогнозата за въздуха няма как да е обща, както е тази за времето, например. Всеки град си има специфика като метеорологични условия и източници на замърсяване”, посочи още проф. Брънзов.

Въпреки това от НИМХ са поели ангажимент в МОН да има прогноза и за другите градове, за да могат училищата и в страната да реагират.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България