Смъртният грях на динозаврите

Апокалипсисът е факт. Италия потъна в сълзи. Плачат като деца и световните шампиони от Мондиал 2006. За пръв път от 1958 година „Скуадра адзура“ няма да играе на най-големия форум на национално равнище.

Финалистът от Евро 2012 отпадна на баражите след 0:0 на реванша с Швеция и загуба в първия мач с 0:1. На цяло едно поколение деца бе отнета мечтата да видят своите любимци на големия форум.

А причината за най-големия крах в историята на италианския футбол е много по-сериозна от един селекционер. Цялата нация се нахвърли върху 69-годишния Джампиеро Вентура, но истината е, че той е само гнилият плод на един смъртен грях. Хората от футболния съюз на страната, предпочели кандидатурата на бившия наставник на „Торино“ пред имена като Фабио Капело, Роберто Донадони, Винченцо Монтела и Джани Де Биази са основните виновници за тази черна страница в историята на италианския футбол.

Italy's coach Gian Piero Ventura reacts after his team won the friendly football match Italy vs Uruguay at the Allianz Riviera Stadium in Nice, southern France, on June 7, 2017.   / AFP PHOTO / VALERY HACHE

На Ботуша вече призоваха за „революция и чистка на динозаврите“ - от президента на федерацията Карло Тавекио, през останалите ръководители до селекционера Вентура.

На Апенините „динозавър“ не се използва като комплимент за футболно дълголетие, а като синоним на архаично мислене.

За малко повече от година Вентура успя да разруши до основи нещо много красиво. През 2016 година същата тази Италия игра 1/4-финал на европейското във Франция и бе определена за приятна изненада. Без гръмки имена, но със сплотен колектив и приятел футбол, „адзурите“ детронираха шампиона Испания и бяха фактор. Но тогава в основата на всичко позитивно бе Антонио Конте, настоящият мениджър на „Челси“.

Само 12 месеца по-късно няма и помен от онзи италиански танц. Тимът не можа да бие Македония и Швеция. За 180 минути не успя да вкара гол на скандинавците и логично е аут от Русия 2018. В реванша в понеделник може да се определи като 90-минути агония. Безкрайни центрирания в наказателното поле срещу шведските исполини, безброй удари от дистанция и липса на каквато и да е идея.

465058b600000578-0-image-a-45_1510618840411

Безсилието на Вентура стигна до там, че резервата Даниеле Де Роси отказа да влиза на терена с повече от логичен аргумент.„Просто казах, че имаме нужда от гол и ни трябва още един нападател – обясни опитният халф. - Затова и посочих Лоренцо Инсиние. Съжалявам ако съм обидил някого с реакцията си. В този момент бях сигурен, че Инсиние може да е по-полезен на отбора от мен.“

Изненадващо, дори цялата тази какафония, не убеди Вентура, че той не е точният човек за Италия. Треньорът, известен с това, че единственият му успех е титла с „Лече“ в третия ешелон, отказа да напусне тима.

"Що се касае до моята оставка, не е сега времето да се обсъжда това – обясни Вентура. - Ще се срещна с президента на федерацията и ще обсъдим ситуацията. Ще говоря, ще слушам и накрая ще приема всеки изход от тази среща.“

Логично в страната вече спрягат имената на новия селекционер. Фаворит е Карло Анчелоти. Анкета на „Гадзета Дело Спорт“ също е категорична – близо 68% искат бившия треньор на „Байерн“ да застане начело на тима. Останалите в допитването са не по-малко успели имена – Масимилиано Алегри, Антонио Конте и Роберто Манчини.

А президентът Тавекио наруши своето мълчание и свика спешна среща на футболната централа, на която да бъде анализиран краха, за който сега говори целия свят. Сбирката ще се проведе в сряда, а цяла Италия чака присъдата. Но дали ще се задоволи само с едно уволнение? Най-вероятно не, защото авторите на този смъртен грях към нацията са много повече...

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят