Смъртоносният изстрел за Чане - с пушка в гърдите от упор

Въоръжени до зъби барети 20 дни издирваха Чане.

Стоян Зайков се разхождал с незаконно оръжие от години, казаха местните хора

На 20-ия ден граничари засекли издирвания за две убийства край Долна баня

Водел първенци на лов, ял и пил с тях

Всички в Костенец са знаели, че Стоян Зайков-Чане носи незаконно оръжие от години, но не са предприемали нищо, разказаха за „Труд” местни хора.

На 20-ия ден от издирването заподозреният за две убийства беше засечен от гранични полицаи край град Долна баня. От МВР твърдят, че той открил огън по униформените, те му отвърнали, бил обграден и се самоубил. Смъртоносният изстрел бил с пушка в гърдите от упор. За да няма съмнения, че куршумът е полицейски, делото за смъртта му се води от следовател, а не от дознатели, колеги на участниците в екшъна.

Разследването се наблюдава от Окръжна прокуратура-София и са назначени експертизи, включително на гладкоцевното 12-калиброво оръжие, с което ръководството на МВР твърди, че е извършено самоубийството. За да се гръмне с него в сърцето, цевта му би трябвало да е била рязана, смятат оръжейни специалисти.

Много от жителите на Костенец се съмняваха, че Чане сам е посегнал на живота си. Описват го като нагъл и арогантен и не могат да си представят такава ситуация, която да го принуди да избере смъртта.

Чане често ходел на лов с местната дружинка и носел свои оръжия, за които нямал разрешителни. Незаконни пушки имало във всяка втора къща в Костенец и околните села. Десетки пъти Стоян Зайков бил виждан въоръжен и от кметове и дори местни полицаи, но никой не си е мръднал пръста. Нещо повече - Зайков бил изключително полезен на ловците, защото на пръсти знаел района и ги водел на места, където има дивеч. Ядял и пиел с първенците и се смятал за безнаказан.

В издирването му, което продължи 20 дни, МВР е използвало всяка информация, макар и най-незначителна, за да се докопат до някаква следа. През последната седмица Чане бил засечен от фотокапани, които се използват освен за лов, и за охрана на границата. 78 от тях били разположени в района, като 5 снимали беглеца, но той все успявал да се изплъзне. Смата се, че е сменял скривалищата си, като е изминавал по 20 км на ден.

В сряда около 20 ч вечерта шефът на „Гранична полиция” в Елхово комисар Деян Моллов и негов колега мернали в далечината Чане, който вървял през поле близо до реката на Долна баня в посока към Костенец. Насочили се към него, Чане гръмнал по тях и те отвърнали на огъня. Според думите им стреляли във въздуха и извикали подкрепление.

Свидетелка, която живее близо до мястото на престрелката, твърди, че се чули само 4 изстрела. „Бяха първо два поредни приглушени гърмежа, а след кратка пауза още два един след друг”, казва жената.

Много хора в района вече се прибират по домовете си, след като се бяха изнесли при близки и приятели от страх. Между тях е и майката на убитата Милена Шишкова, която сега се грижи за 14-годишния си внук Стивън, който е син на Чане. „Докато издирваха Стоян, бяхме на квартира в Боровец и Пазарджик. Страхувахме се”, разказа жената. За днес е насрочено погребението на Милена. Тялото є 20 дни не било предавано на близките. Полицаите им обяснили, че ще могат да се простят с Милена едва, след като Зайков бъде заловен - жив или мъртъв.

 

Проверяват маршрутите и скривалищата му

МВР: Беглецът няма помагачи

Ченгетата отвличали внимание

„Най-вероятно Стоян Зайков се е криел в гората. До момента няма данни да е подпомаган от някого, или да бил извън района. Към момента доказателствата сочат, че той е извършителят и на второто убийство на съседа му”, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Тепърва обаче ще се проверяват маршрутите и скривалищата му.

Вътрешния министър Младен Маринов благодари на полицаите, участвали в акцията. „Доволен съм, че в крайна сметка никой от тях не пострада. Разбирам, че гражданите бяха под страшен стрес, но вече могат да си отдъхнат. Предприехме различни издирвателни мероприятия с технически средства, фотокапани, направихме анализ на движението, където е бил. Бяха установени къщи, от които е взимал храна. На база на този анализ предприехме действия по отвличане на вниманието”, каза той. Цялото ръководство на МВР е категорично, че никой от полицаите не е стрелял с цел да убие Чане и смъртта му е резултат от самоубийство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право