Смърт на състезание

Сара Бърк

Наскоро колоезденето отново „уби“ свой спортист. В спортното ходене, скоковете във вода трагедии също не липсват. И там смъртта идва. Понякога бавно, но сигурно. Ето няколко случая, в които след инцидент лекарите губят битката за живот.

Смърт в „северния ад“

На велотура „Париж Рубе“ преди три седмици, който не случайно наричат „северния ад“, загина 23-годишният белгийски колоездач Михаел Гоолердс. Смята се, че това е най-трудната еднодневна надпревара в международния календар на този спорт. Там състезателите освен да водят борба със съперниците трябва да преодолеят и 17 павирани участъка. Един от тях стана и съдбовен за Гоолердс. След жестоко падане пулсът му спира и спортистът по спешност е откаран в

реанимацията в Лил. Лекарите до последно се борят за живота му, но така и не успяват да го спасят. В колоезденето смъртта на шосе си остава нещо обичайно, дори и след 1995 г., когато загива италианецът Фабио Казартели и оттогава задължават състезателите да носят каски.

Вик и басейнът се оцветява в кръв

Бившият съветски състезател в скокове на вода Сергей Шалибашвили заминава за Универсиада 83 в Едмънтън без треньор, което довежда и до трагедията на 10 юли. Той решава да направи сложен скок с превъртане 3 и половина пъти. Но по време на изпълнението си удря тежко главата в платформата на кулата и рухва в басейна. Последствията са множество счупвания на черепа, от които 21-годишният състезател изпада в кома и малко по-късно умира от сърдечна недостатъчност.

„Имах лошо предчувствие – казва легендарният американски скачач Грег Луганис, който става очевидец на случката. - Затворих си очите и си запуших ушите. Когато почувствах удара в кулата, разбрах че е станало нещо ужасно. Чу се писък. Когато изтичах до басейна видях много кръв. Исках да скоча, но след мен извикаха: „Не го пипай! Не го пипай!”

Убийство с мръсна топка

В първите години на бейзбола в началото на XX век играчите прибягвали към необичайни хитрости. Преди да хвърлят топката цапат я с кал и едва после стрелят, за да затруднят съперника. На 17 август 1920 г. бившият състезател на „Кливланд“ Рей Чепмън така и не вижда топката. Не успява и да върне удара, тъй като самият той е нокаутиран с точно попадение в главата. Рей губи съзнание, откаран е в болница, но 12 часа по-късно умира. Чепмен е един от най-силните играчи за своето време, но в историята влиза като една от жертвите на бейзболен мач.

Не дочака награждаването

На 7 юли 2013-а новозеладската лекоатлетка Лесли Кентуел печели състезание по спортно ходене на 5 км на Таити. Победата е върхът в кариерата на 26-годишната спортистка. Но в очакване на награждаването изведнъж й става зле и тя изпада в безсъзнание. В местната болница за живота й лекарите се борят 3 дни, но Лесли така и не успява да дойде на себе си и умира от кръвоизлив в мозъка.

Прелетял през стената, се размазва в дърво

Бобслеят е един от най-опасните спортове, а първата най-голяма трагедия става през 50-те

години. На 31 януари 1953 г. олимпийският шампион Феликс Ендрих (Швейцария) веднага след победата на световното първенство заминава на състезание с четворката боб в Гармиш-Партенкирхен (Германия). На един от завоите обаче шейната губи контрол, излита от улея и се удря в дърво. Забутващите състезатели се отървават с леки травми, но пилотът чупи врат. Той спешно е откаран в болница, но губи живота си.

Прах над планините край Сочи

Световната шампионка по халфпайп (б.р. исциплина в сноуборда) Сара Бърк по време на тренировка на 10 януари 2012 г. в Солт Лейк сити изпълнява сложен елемент, наречен „дабълкорк“. Приземява се на един крак, не успява да запази равновесие и си удря главата в леда. Резултатът от травмата е разкъсване на гръбначна артерия и кръвоизлив в мозъка. Канадката е поставено на изкуствено дишане и претърпява операция. Тя обаче не успява да излезе от кома и след 9 дни сърцето й спира. Според завещанието органите са дарени, а прахът й е разпръснат в планината край Сочи по време на зимната олимпиада 2014, за която Сара мечтае.

Смъртоносното салто на бодибилдъра

23-годишният бодибилдър Сифисо Лунгело Табета (ЮАР) решава да впечатли публиката не само със своята мускулатура, но и с гъвкавост. Излизайки на сцената на състезание през август 2017-а юношеският шампион на страната изпълнява салто, но се приземява на глава и чупи гръбначни прешлени. Линейката пристига светкавично, но така и не успява да върне младежа от ония свят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт