Снимка на убиец печели топ отличие

Шокираща снимка на турски полицай с изкривено от гняв лице и размахващ пистолета, с който току-що е застрелял руския посланик в Анкара, спечели вчера престижната награда “Уърлд прес фото”, предаде АФП. Журито похвали куража и смелостта на автора Бурхан Озбиличи, фотограф на Асошиейтед прес, който запази хладнокръвие, когато Мевлют Мерт Алтънташ (22 г.) прониза с 9 куршума руския дипломат Андрей Карлов на 19 декември м.г., а по-късно бе убит от турски спецчасти.

“В момента, в който чух изстрелите, разбрах, че това е исторически и много сериозен момент”, сподели Озбиличи. “Знаех, че трябва да си свърша работата. Като журналист просто не можех да избягам и да спася кожата си”, обясни той.

Фотографията му обиколи моментално целия свят и бе публикувана на първа страница на най-авторитетните вестници в света.

Съдиите в конкурса на фондация “Уърлд прес фото” в Амстердам признаха, че имали тежката задача да изберат победител за 2017 г. от над 80 400 снимки, предадени от 5034 фотографи от 125 страни.

“Решението бе много, много тежко, но в края на краищата почувствахме, че фотографията на годината е експлозивното изображение, което действително представя омразата на нашата епоха”, заяви Мери Калверт, член на журито.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят