Снишаването на орела

"Лудогорец" отпадна от Лига Европа с антирекорд. За първи път в историята си "орлите" не успяха да запишат победа в груповата фаза на турнира. Тимът от Разград стигна до реми в прощалната си евро-вечер срещу „Цюрих“ - 1:1. Така българският първенец се сбогува с турнира след 4 спечелени точки от 6 изиграни срещи.

Участието на „Лудогорец“ в групите на Лига Европа бе трето, като в предишните два случая тимът стигаше до елиминациите в надпреварата. През 2013 година „орлите“ спечелиха своята група в конкуренцията на ПСВ (Айндховен), „Динамо“ (Загреб) и „Черно морец“ (Одеса). В последствие „зелените“ играха осминафинал.

През сезон 2016/17 клубът от Разград остана втори в група с „Хофенхайм“, „Истанбул ББ“ и „Брага“. Отборът отпадна в следващия кръг, но след мачове с „Милан“.

В тези две участия „зелените“ записаха общо седем успеха.

Победите на терена носеха не само слава, но и пари.

Преди два сезона „Лудогорец“ завърши трети в групите на Шампионска лига и отпадна на 1/16-финалите в Лига Европа от „Копенхаген“. Тогава в касата влязоха близо 20 млн. евро. Преди година отборът заработи в пъти по-малко, като отпадна на същата фаза на надпреварата, но от „росонерите“. Тогава шампионът на Първа лига мина през групите на Лига Европа и заради това постъпленията бяха близо 6 млн. евро. Сега приходите отново ще са по-малко. Отборът заработи 660 хил. евро от квалификациите в Шампионската лига. За цялото си участие в Лига Европа очакваните финансови постъпления възлизат на почти 4 милиона. Така в касата на клуба се чакат генерирани между 4,7 и 5 млн. евро. Сума, която се равнява на бюджетите на 90% от конкурентите на "Лудогорец" в България, но в Разград знаят, че парите можеха да са много повече.

В "Лудогорец" обаче няма на кого да се сърдят. Те зададоха висок стандарт на представяне и заради това разочарованието в техния лагер е толкова голямо.

"Това обаче е реалността - каза Светослав Дяков, капитан на тима. - За нивото на "Лудогорец" показателите ни в Лига Европа не са добри. Искахме повече точки. Отново надиграхме съперник, сега "Цюрих", но и отново не спечелихме. Дано се върнем след година по-силни в Европа".

Бразилецът Вандерсон, един от най-добрите играчи в Разград, също бе тъжен от представянето на тима в евротурнирите.

"Разочаровахме много хора - каза халфът. - Поздравявам съотборниците си за желанието, което показахме в последния ни мач в турнирите. Топката не искаше да влезе, въпреки многото шансове. Това обаче е част от футбола".

Въпреки отпадането, Антони Здравков, треньор на „Лудогорец“, похвали играчите си.

„4 точки от 6 мача? Смятам, че в нито един от двубоите, които играхме под мое ръководство, не сме били по-слабият на терена, напротив – бяхме по-стойностният отбор – каза Сухия. - Рано е да се говори за трансфери и попълнения. Има пауза, в която да се прецени какво трябва да се свърши“.

Отборът обаче се нуждае от подновяване. Настоящите играчи имат нужда да им „замирише“ на свежа кръв, за да покажат, че още могат да се мерят с големите в Европа. В противен случай, орелът ще продължи да се снишава. Въпросът е дали той се готви за кацане или набира сили за нов полет нависоко.

Снимка СПОРТАЛ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ