Бурята "София" нахлува в Гърция

Особено ниски ще бъдат температурите, които ще предизвика втората вълна на лошо време под име "София", от четвъртък, 3 януари до събота, 5 януари 2019 г., с температури под нулата в много райони на централна и северна Гърция, според метеорологичната служба на Националната обсерватория в Атина.

sophia

Първата буря на новата година под име "Рафаел", която нахлу в Гърция в навечерието на Нова година се отдалечава от сряда 2 януари на изток, така че времето ще се подобри временно в по-голямата част от страната, с изключение на Цикладите, Крит и Додеканезите, където дъжд и местни бури ще ги обхванат в следобедните часове.

Характерно за нахлуващата буря "София" ще бъде силният студ, тъй като полярните въздушни маси ще обхванат Гърция от север на юг, което ще доведе до много ниски температури, плътен снеговалеж при много ниски височини и силни ветрове в морето. Очаква се снежната покривка да бъде силно локална в Евия, Централна Македония, Източна Тесалия и Източна и Централна Гърция, като снеговалеж се очаква и в Солун в четвъртък, 3 януари.

От метеорологично служба издадоха специални указания срещу измръзване ако бурята ви завари в или извън автомобил или дома.

В същото време бурята "Рафаел" предизвика катаклизми и наводнения на остров Крит. Проблеми има и в районите на Аркадия и Коринтия, където са прекъснати пътища заради обилни снеговалежи и студ.

Властите се обръщат към всички граждани, включително и туристи да бъдат изключително внимателни при пътуване. Да се информират своевременно за указанията, които издава метеорологичната служба и да избягват пътуване по островите, където също се очакват обилни снежовалежи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа