Сняг, студ и лед - опасно време в 19 области

Съществено застудяване се очаква през идните събота и неделя.

Сняг, студ, ледове и минусови температури ще обхващат страната през цялата седмица. За утре е обявен оранжев код за опасно време в 19 области в страната заради силен вятър и снеговалежи.

“Предстои ни зимна седмица, която започва бурно със снеговалежи в почти цялата страна. По-обилни ще бъдат те в Северна България и в планините, като в Дунавската равнина има условия за виелици и навявания. Заради лошото време ще има затруднения по пътищата, така че шофьорите трябва да внимават. Температурите утре ще бъдат от -1 до +3-4 градуса”, заяви пред “Труд” синоптикът Симеон Матев.

По думите му застудяването ще продължи и във вторник, но вятърът ще отслабне и снеговалежи вече няма да има. Въпреки това ще остане студено, с максимални температури от минус 3 до плюс 2 градуса.

“В сряда ще бъде предимно слънчево, временни заоблачавания ще има над Западна България. Минималните температури сутринта ще бъдат от -10 до -5 градуса, а през деня, както във вторник”, каза още Матев.

Синоптикът уточни, че в четвъртък утрото ще бъде най-студено за цялата седмица. Минималните температури се очакват да бъдат от -8 до -12 градуса, до -15 в котловините.

“В петък също ще остане слънчево, но температурите ще бъдат малко по-високи от четвъртък – сутринта между -5 и -10 градуса, а следобед максимални между 3 и 8”, допълни Симеон Матев.

 

Заради изстиването през нощта

Слънцето носи до -15 градуса в четвъртък

Слънцето в сряда, четвъртък и петък никак няма да топли, дори обратното, ще стане още по-студено. Причината за това е ясното време, тъй като наличието на облаци спира процеса на понижаване на температурите през нощта. Това обясни пред “Труд” синоптикът Симеон Матев относно ниските температури, достигащи до -15 градуса в Дунавската равнина в четвъртък, които ни очакват от началото на тази седмица до края на работните дни.

“През уикенда ще настъпи затопляне, но въпреки това през нощта температурите ще бъдат под нулата – между -8 и -3 градуса, а през деня очакваме между плюс 4 и плюс 9. Ще има разкъсана облачност без валежи, така че каквото вали, ще вали единствено днес”, допълни синоптикът относно прогнозата през уикенда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето