Собствениците на земя я продават, вместо да теглят кредити

„Агрион“ предлага правни консултации и прави безплатна оценка на имотите

Една от най-честите причини за продажба на земеделска земя е необходимостта от свежи пари за посрещане на непредвидени плащания. Това става ясно от проучване на „Агрион“. Собствениците и наследниците се решават на сделка, също така, ако им предстои придобиване на друг имот, за организиране на сватба, за издръжка на студент или предстоящо заминаване в чужбина. Голяма част от тях са склонни да продадат част от имотите си, вместо да теглят кредит от банка и да ипотекират имотите си. Процедурата при продажба е много по-бърза и опростена, и спестява доста разходи на притежателите.

Според обобщените данни на брокерите на недвижими имоти, към момента за продажба са обявени около 870 хил. дка земя в цялата страна. Броят на собствениците, които искат да сключат сделка за притежаваната от тях земя, надхвърля 58 хил. души.

Проучването показва още, че водещият фактор при избора на купувач е сигурността на сделката и бързото й реализиране. Повечето собственици на земя предпочитат потенциалният купувач да е българска компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор и се грижи за земите, които управлява. Над 75% от продавачите посочват именно „Агрион“ като предпочитан партньор при сделка.

Компанията предлага безплатна оценка на имотите и правни консултации по всички въпроси, свързани със собствеността, унаследяването и продажбата на земеделски имоти. Всеки, който желае да разбере пазарната стойност на земята, която притежава, може да посети някой от офисите та дружеството в страната или да пусне онлайн заявка за оценка на www.agrion.bg/bg/request/sell. Компанията продължава да купува имоти в цялата страна, по ускорена процедура и на конкурентни цени.

Експертите на „Агрион“ прилагат индивидуален подход към всяко едно запитване за оценка на земеделска земя, за да гарантират прозрачна и адекватна цена. „За разлика от други компании, ние не използваме метода на осреднената оценка за дадено землище, който изкривява ценообразуването, а формираме цената за всеки конкретния имот, в съответствие със специално създаден алгоритъм, включващ различни показатели“, казаха от компанията.

„С извършването на безплатни оценки искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да добият реална представа за пазарната оценка на активите им и каква цена да очакват, ако решат да ги продадат“, казаха от ръководството на „Агрион“. Компанията се ангажира безплатно да съдейства на собствениците на имоти при събирането на необходимите документи за сделка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти