Солите срещу снега привършват

От няколко дни улиците се обработват с калиеви и магнезиеви соли, а не с натриеви, защото те замръзват.

Проблем е, че привършват наличните соли (за обработка на заснежените улици - б.а.)“, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че в сряда се е наложило лично да търси съдействието на държавните органи, за да могат да се придвижват камионите с допълнителни соли за фирмите, ангажирани с почистването на столицата.

„Има соли за още няколко обработки на улиците. Трябват още смеси. От няколко дни улиците се обработват с калиеви и магнезиеви соли, а не с натриеви, защото те замръзват“, посочи кметицата.

Пред „Труд“ от Агенция „Пътна инфраструктура“ коментираха, че имат налични достатъчно количества и при необходимост ще окажат съдействие.

Проверка на кореспондентите на вестника в по-големите градове показа, че такъв проблем като в столицата няма да има.

„Трудно е, но се справяме с нужните ни количества сол и луга“, така отговориха ангажираните със снегопочистването в Бургас. „Сол, препарати и луга се зареждат непрекъснато, включително и вчера имаше доставка“, казаха от общината.

„Все още имаме на склад над 1700 тона сол, 80 тона калциев хлорид и близо 2000 тона пясък, който ни стои от 5 зими насам. Ситуацията може да стане силно притеснителна за нас, ако обилните снеговалежи, каквито Пловдив не помни от дълги години насам, продължат и през февруари и март“, коментира директорът на общинско предприятие „Чистота“ в града Иван Стоянов.

От общината не са обявявали обществена поръчка за нови количества сол и калциев хлорид, тъй като по предварителни разчети наличните на склад е трябвало дори да останат за следващата зима.

 

Глоба от 17 000 лв. за „Титан“

 

 

17 000 лева глоба ще бъде наложена на фирмата, която не се справи с почистването на столичния булевард „Цариградско шосе“ вечерта на 10 януари, вторник, обяви кметът Йорданка Фандъкова. Става въпрос за дружеството „Титан“.

Тя подчерта, че има строги договори и се дават пари само за почистени улици.

„Контролът върху дейностите на дружествата е изключително сериозен“, увери Фандъкова. И допълни, че местната управа няма да пести пари за зимното почистване на града.

„Обаче няма обаче да заплатим за нещо, което не е изпълнено“, каза градоначалникът

 

Пуснаха движението по АМ „Тракия“

 

Движението по автомагистрала „Тракия“ в участъка между Карнобат и Бургас ще бъде възстановено днес (вчера - б.а.) след 17,30 ч“, съобщиха пред „Труд“ от Агенция „Пътна инфраструктура.

От ведомството препоръчаха на шофьорите да се движат с повишено внимание и с максимална скорост 60 километра в час.

През последните дни аутобанът в района бе затварян често в посока морския град заради обилния сняг и бурния вятър. Там се образуваха големи преспи заради навяванията и почистването практически бе невъзможно.

 

Върнаха старите правила за казаните

 

Малките казани за варене на ракия ще са с вместимост до 1000 литра, а не както досега до 500 литра. Това решиха депутатите от комисията по бюджет и финанси, като приеха промени в Закона за акцизите и данъчните складове.

Така всяко домакинство ще има право да произвежда в домашни условия до 30 литра ракия годишно за лично потребление, като заплаща само 50% от дължимия за това количество акциз.

Депутатите отмениха и сега действащите разпоредби, според които малките казани могат да варят ракия само от 1 юли до 31 декември. С промените ракия ще може да се вари целогодишно.

От Националната лозаро-винарска камара се обявиха против връщането на старите правила. Така според тях драстично ще намалеят приходите от акциз от този тип алкохол.

 

Скиори заседнаха на лифта над Добринище

Десетина скиори бяха блокирани на лифта над Добринище вчера малко след 15 ч. От силния вятър голямо дърво се е наклонило и е блокирало лифта, защото се опряло на едно от стоманените въжета. На близката седалка са били майка с дете. За два часа от планинската спасителна служба свалиха всички туристи от съоръжението.

Камари сняг премахват в Търново

Камарите сняг, образувани след обработването и почистването на улиците и пешеходните пространства във Велико Търново, ще бъдат премахнати. От 20 ч в четвъртък снегорини, багери товарачи и самосвали работиха в централната част на града - край Съдебната палата, централния пазар, хотел „Етър“, сградата на Централната поща и по ул. „Васил Левски“.

Около училища и болници чистят приоритетно

След като основните булеварди във Варна бяха са почистени, лугиращи камиони влязоха след багерите и във вътрешните пътни отсечки. С предимство са улиците, на които има здравни и учебни заведения, съобщиха от общината. През последните два дни, когато температурите се вдигнаха и са над минус 10 градуса, лугата върши работа за разбиване на леда.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България