Сотир Цацаров: ВСС сам генерира част от скандалите, други бяха инспирирани от непарламентарни сили

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че отиващият си Висш съдебен съвет сам генерирал част от скандалите, а други били инспирирани от извънпарламентарни сили. „С повече мислене и работа, първата група, можеха да бъдат избегнати. И нито колегите, нито обществото ги заслужаваше”, обобщи Цацаров, съобщи БТВ, позовавайки се на БТА. Той припомни виждането си, че в съвета имало група, която се стремяла на всяко заседание да инспирира скандал, за да се навява мисълта, че ВСС не работи.

„Не малка част от тези скандали бяха инспирирани от непарламентарни сили. Това, което мислеха и планираха не се сбъдна, но те ще останат в тези позиции, на които са и сега”, каза Цацаров и отказа да посочи конкретни имена.

Той допълни, че няма решение на Съвета, което е гласувал и за което да съжалява. Но допусна, че на моменти може да се е подвел от единици хора в духа на противопоставяне.

Цацаров участва в откриването на учебната година в Националния институт на правосъдието. "Съдиите и прокурорите са в една лодка, само че съдиите стоят по-напред на палубата, и нека прокурорите не забравят това" – с тези думи главният прокурор Сотир Цацаров поздрави младшите магистрати.

Лодката на правосъдието, образно казано, се нуждае от стабилен курс и нека всеки помни защо е избрал юридическата професия, каза още г-н Цацаров, и пожела здраве и мъдрост на младшите съдии, прокурори и следователи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право