Сотир Цацаров: До момента издирването на избягалия затворник не е довело до резултат

Току що разговарях с окръжния прокурор на Ловеч. До настоящия момент издирването на лицето не е дало какъвто и да е резултат. Това каза главният прокурор на Р България Сотир Цацаров пред журналисти в Народното събрание за случая с избягалия затворник в Ловеч. „Знакът е лош, не може да бъде добър“, посочи той в отговор на въпрос как ще коментира, че има пореден случай на избягал затворник. „Всяко бягство е отклонение, всяко отклонение е бягство. Проблемът не е в терминологията“, обясни Сотир Цацаров.

„Конкретното лице е осъдено на 13 години „лишаване от свобода“ за грабеж и изнасилване . Остатъкът от наказанието е 5 години“, уточни той. „Другата страна е общата. Не е тайна за никого, че близо година и половина ГД „Изпълнение на наказанията“ няма постоянно ръководство. Това при всички случаи се отразява на работата“, каза още главният прокурор.

За конкретната ситуация следва да има лична отговорност от ръководството на затвора или от надзорно-охранителен състав, каза главният прокурор. „Тази ситуация е позволила лице, за което мисля, че е имало данни за други отклонения, не мога да го потвърдя в момента, да работи на външен обект без охрана“, заяви той.

„За общата ситуация - трябва да променим целия начин, по който се изтърпява наказанието“, обяви главният прокурор. В отговор на въпрос трябва ли да има подадени оставки заради случая Сотир Цацаров посочи: „Оставката може да носи някаква отговорност в политически смисъл, но търся прагматичния резултат. Оставката няма да промени нищо, това ще бъде решение точно до следващото бягство на затворник, а то ще се случи, защото условията го позволяват“.

Самостоятелна работа, работа във фирми, на външни обекти, независимо колко е присъдата на затворниците и какъв е остатъкът- е недопустимо, заяви Цацаров. „В момента системата ни го позволява отвсякъде“, заяви той. „Лишените от свобода безусловно трябва да имат право на труд. Съзнателният труд трябва да води до облекчения, в случая в размера на наказанието“, обясни Сотир Цацаров. „Трябва да има работа, но както е в нормалните страни със затворнически режим. Под охрана, със съответни дрехи или отличителни знаци, които показват, че лицето е лишено от свобода. Това само по себе си ще затрудни отклоненията“, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право