Сотир Цацаров: Няма данни Северин Красимиров да има психическо разстройство

Труд/ архив
Сотир Цацаров

Няма данни Северин Красимиров да има психическо разстройство. Това каза пред Нова телевизия главният прокурор Сотир Цацаров.

„Нито аз, нито колегите, които работят пряко по това престъпление, сме изключили в този момент която и да е от версиите. Тезата е за спонтанно нападение, извършено от Северин. При разпит в Германия той не отрича извършеното убийство, а го описва фрагментарно и отказва да говори каквото и да било по отношение на сексуалното посегателство“, каза още Цацаров.

По думите му основният разпит ще се проведе след предявяване на обвинението, което ще стане след предаването му в България. „Не бих казал, че има поведение на жертвата, което да сочи за предизвикването на конфликт. Северин е признал за това, че предният ден е употребявал алкохол и евентуално наркотично вещество. Но това е казал при разпита пред германските власти, за нас е важно какво ще каже при разпита тук. Няма данни за психическо разстройство на този етап и не може да се говори за каквито и да е дефицити на умственото му състояние, но ще бъде назначена експертиза и за това“, коментира главният прокурор.

Цацаров обясни, че когато е отишъл за първи път на мястото на престъплението заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и когато една малка част от доказателствата се още не са били събрани, там ги е чакал изготвен психо профил. „И когато го чета сега, бих казал, че той отговаря в 90% на личността и мотивите на извършителя. Освен това той е свидетелство за доста добре свършена работа. В него се казва, че престъплението е извършено непланирано, случайно и от човек до 30-годишна възраст. И завършва с това, че извършителят е ниско интелигентен и с конфликти с другия пол“, каза още той и посочи, че няма данни Северин и Виктория Маринова да са се познавали преди престъплението.

„За нас доказателствата на този етап са повече от безспорни. Иззети са негови лични вещи, по които има следи, които съвпадат с ДНК на жертвата. А по тялото на жертвата има биологични следи, които съвпадат напълно с ДНК профила на Северин“, коментира Цацаров.

Главният прокурор посочи, че сценарият да се покаже, че в България се убиват журналисти има политически измерения. „И той ще продължава да се повтаря. Но политически рейтинг не се прави върху това. Що се отнася до хората – голяма част от тях имат основание да гледат с недоверие на правоохранителните органи“, коментира той.

"Освен за злоупотреби с евросредства, прокуратурата разследва физическо лице, свързано със строителната компания "Джи Пи Груп", за пране на пари. Наложен е запор върху паричен превод на 14 млн. евро", коментира още Цацаров.

"Образувано е досъдебно производство за пране на пари. В рамките на извършените действия до момента, в изпълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари, е наложен запор върху паричен превод от България към чужда банка в размер на 14 млн. евро. Паричният превод е на физическо лице, не е превод на търговски дружества. Едновременно с това на ДАНС са възложени и други действия, които са свързани с установяването на всички механизми на финансирането на съответните европейски проекти, както и това, че всъщност парите са усвоявани от свързани лица и свързани фирми".

Няма искане от турска страна за предаване на българските граничари, разследвани за смъртта на бракониер, а България няма как да ги предаде", допълни още главният прокурор.

„Държавата трябва да заеме много ясна и категорична позиция, с която да заяви, че застава зад своите граждани и зад българските полицаи, които са бранили нейната граница. Защото в крайна сметка тези хора са защитавали границата ни и държавата им дължи защита“, каза още Цацаров. Той посочи, че проблем би настъпил, ако Турция поиска предаването на четиримата граничари и те напуснат пределите на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право