Сотир Цацаров: Освен версията "клошар" ще разследваме и за инвестиционни интереси! (обзор)

Викат кмета на Пловдив и собствениците на Тютюневия град на разпити

И ДАНС се включва в разследването на пожара, следователите ще преглеждат всяка хартийка

 

"Версията "Клошар" е основна, но не единствената, по която ще работим и разследваме", обяви главният прокурор Сотир Цацаров в Пловдив след края на работното съвещание във връзка с опожарените 4 склада от Тютюневия град.

В него участваха главният секретар на МВР Георги Костов, шефът на Областната дирекция на полицията старши комисар Христо Разсолков, окръжният прокурор Румен Попов и наблюдаващият случая прокурор Костадин Паскалев.

"Разследването ще се извършва по две направления. Първото е чисто криминално и ще трябва да изясни прякото възникване на пожара и начина му на разпространение върху четирите тютюневи склада. Втората посока е свързана с търсене на инвестиционния интерес към въпросните сгради и установяване на институционалната отговорност. Основната версия, която ни е известна досега е, че клошарят Любомир Данчев е станал причина за подпалването на складовете, но това по никакъв начин не изключва и останалите предположения.

Разследването ще установява как са се запалили останалите три склада и ще трябва да търси не само прекия извършител, но и какъв е евентуалният инвестиционен интерес след такъв пожар, т.е. всичко, което се е случвало със сградите от придобиването им от въпросните фирми до пожара и какво би се случило след пожара. Защото с този пожар се вдига цяла бариера от административни трудности, свързани с евентуален инвестиционен интерес към тютюневите складове", декларира Сотир Цацаров.

Главният прокурор съобщи, че досъдебното производство се превръща в следствено дело и ще бъде поето от екип на Окръжна следствена служба в Пловдив, като към тях ще се присъединят и служители от ДАНС. Цацаров подчерта, че пожарът в тютюневите складове поразително прилича на инцидента със събарянето на другия тютюнев склад, който се намира на ул. "Одрин" 8.

Разрушаването на сградата там започна преди няколко месеца, но беше спряно с жива верига от протестиращи. Още утре експерти от главна дирекция "Пожарна безопасност" заедно със служители на местната служба започват утре оглед на складовете, ще стартира и изготвянето на пожаро-техническата експертиза, която според Цацаров тя ще бъде ключова в разследването.

"По време на предварителното разлседване ще бъдат изискани и проверени абсолютно всички "хартийки", които ще бъдат изискани от Министерството на културата, Община Пловдив, собствениците и други институции, за да се провери какви инвестиционни намерения е имало от съответните фирми", заяви главният прокурор.

Той допълни, че започват масови разпити и на тях ще бъдат подложени всички начело с кмета на Пловдив Иван Тотев, районния кмет на "Централен" Георги Стаменов, главния архитект на общината Румен Русев, други отговорни лица, собствениците на сградите в Тютюневия град или техни представители. "Ще проследим и начина, по който е осъществено кандидатстването с проекта за Тютюневия град, включен в концепцията, с която Пловдив бе избран за Европейска столица на културата", завърши Сотир Цацаров.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право