Сотир Цацаров: Смятам, че хакерът не е действал сам при атаката срещу НАП

Ударът идва от България, за чужбина дума не може да става, категоричен е главният прокурор

В момента се извършва претърсване в офиса на фирмата. Това заяви пред журналисти главният прокурор на Република България Сотир Цацаров във връзка с кибератаката, извършена срещу НАП преди дни.

"Претърсването е със съдебно разрешение. Само със задържане на извършителя ние няма да решим проблемите", обясни Цацаров.

Според него Кристиян Бойков, който е заподозрян за кибератаката срещу НАП, не е действал сам. "С помощта на доказателства, експертизи и анализите на служителите на отдел "Киберсигурност" на ГДБОП ще се докаже истината. Моето и на колегите мнение е, че този младеж не е сам. Първоначалното убеждение бе, че той е самотен играч, тръгнал срещу системата. Че просто е искал да докаже дали е ефективна, но сега вече не сме сигурни в това", заяви Цацаров.

Хакерската атака срещу НАП идва от България, за чужбина и дума не може да става, категоричен е главният прокурор.

"Всичко това, руски хакери, това е начална маскировка за създаване на съответна начална версия, която да раздуе нещата в повече и повече. Да говорим за чужбина, за руски хакери, свобода за Асанж, звучи благородно, но не е това истината", подчерта Цацаров.

Според него целта на атаката ще стане ясна. Във връзка с търсеното му ЕГН при хакерската атака срещу НАП, Цацаров отговори:

"След като са били търсени, от доказателствата по делото е ясно, че са били събрани в един файл, наречен "Търсене за Бивол". Проблемът не е в това, че са били търсени от моя гледна точка. Проблемът е изтеглянето на цялата база данни, целите, за които тя е реализирана, това изтегляне и факта, че немалка част от базата данни все още е разполагаема. Лично не мога да кажа, че е станала кой знае каква трагедия с оглед моето ЕГН. То е известно и не виждам какво може да се намери", каза Сотир Цацаров.

"Това, че някой събрал моето ЕГН в търсене за "Бивол" не е проблемът в момента", посочи още главният прокурор.

Според него, някои от данните като тези от НАП са били изтегляни, реализирани и пускани в публичното пространство, за да се търси определен ефект, който може да бъде и политически.

На въпрос дали има обвързаност между издигането на кандидатурата за главен прокурор и хакерската атака срещу НАП, той отговори: "Не, не мисля, че има такава. По същата логика може да попитате има ли връзка между искането за оставка на Христо Иванов и тази атака. Едното е нещо, което е мислено и правено, а другото е нещо, което е повтаряно сума пъти досега", каза Цацаров.

Очаквам тези дни предложението на наблюдаващия прокурор по обвинението срещу Елена Йончева - при положение, че то постъпи ще се съобразя с правилата в ЕП и естествено ще поискам имунитета, коментира също главният прокурор Сотир Цацаров.

Той уточни, че наказателното производство срещу Йончева към момента е спряно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България