Сотир Цацаров: Трудно е да се каже дали е най-добрият законопроектът за независим прокурор към ВКП

Снимка: Пламен Стоименов

Трудно е да се каже дали е най-добрият законопроектът за независим прокурор към ВКП - нека не обсъждаме едно нещо преди то да се е родило. Това каза новоизбраният председател на КПКОНПИ и настоящ главнен прокурор Сотир Цацаров пред журналисти.

Цацаров коментира предложенията на управляващите за независим прокурор на ВКП, който да контрорилра гл. прокурор.

"Едната страна е чисто политическа, тя е по-скоро външнополитическа, другата е правна, юридическа. Политическата е свързана с това, че в последния мониторингов доклад бе казано съвсем ясно, а и преди неговото публикуване правителството и лично премиера с писмо до тогавашния председател Юнкер, пое изрично три задължения. Две от тях са за изменения в Закона за съдебната власт, третото за въвеждане на механизъм за отговорност, като бъде отправено питане до Венецианската комисия и поемане на изрично задължение, че препоръките на комисията ще бъдат спазени в рамките на установения конституционен ред у нас. Оттам насетне правителството реагира политчиески, изпълнявайки този ангажимент. Втората страна е както казах юридическата. Дали това е най-добрият законопроект е трудно да се каже, но в крайна сметка това е законопроект. Той влиза, то е обект на дискусии, то е обект на обсъждане. Нека не обсъждаме едно нещо преди още да се е родило", заяви още Цацаров.

Главният прокурор посочи, че дали един законопреокт противоречи на Конституцията го казва Конституционния съд. "Аз винаги съм се пазил да се присъединявам към кръга на празноговорещите. Нека да кажа нещо такова - Венецианската комисия казва, че тя предлага определени модела. Няколко модела, дали тези модели съответстват на българския конституционен ред е проблем, който трябва да реши самата страна. Трябва да решат държавните органи. Въпросът дали противоречи или не на Конституцията това е въпрос, който се решава и от съответните органи, които могат да сезират Конституционния съд. Не можем при тези политически аргументи и при този политически механизъм, който е довел до внасянето на този законопроект в Народното събрание, да го отречем изначално. Това искахме, това стана. Това ни препоръча Венецианската комисия, това направи правителството. Дали това е най-точният правен механизъм, решението е тук", уточни още Цацаров и посочи, че има органи, които могат да сезират Конституционния съд.

На въпрос дали правилно са изключени от надзор двамата големи на двете върховни съдилища, Цацаров заяви: "Моето мнение може би ще изтълкувано като такова с оглед персонални оценки. Според мен въведеният от първия законопроект механизъм, който въвеждаше отговорност и за главния прокурор, и за двамата председатели на Върховните съдилища - за главния прокурор е механизъм на контрол, за двамата председатели създаваше своеобразен имунитет и предпазна бариера срещу неоснователни действия на прокуратурата спрямо тях. За да ги пипнат с пръст, трябваше решение на поне 17 члена на ВСС. Тук логиката е сбъркана и тя се сбърка политически", заяви още Цацаров.

Във връзка с изказването на Лозан Панов за двете батки - главния прокурор и премиера, Цацаров коментира: "Ако това, че председател на Върховен съд ще използва този език и ще нарече премиер и главен прокурор - две батки и от това ще се почувства по-силен, по-голям мъж в собствените очи и на тези, които го харесва, щом това го прави щастлив, Коледа е всички трябва да са щастливи".

Попитан дали има срок президентът да подпише указа за освобождаването му като главен прокурор, Цацаров отговори: "Не". На въпрос дали прогнозира, че президентът няма да го подписва дълго, главният прокурор обясни, че не вярва, че ще се стигне дотам. "Става дума за оставка".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България