Софийската митрополия: Имаме само предварителен договор с "Инерком"

Светият Синод на Българската православна църква няма договор с дружеството "Инерком". Такъв е обсъждан от страна на Софийската света митрополия като юридическо лице, но не е подписан. Това се казва в изявление на Софийската света митрополия.

Публикуваме пълния текст на съобщението:

"По повод на обществен интерес в средствата за масово осведомяване относно делови отношения между Софийската света митрополия и „ИНЕРКОМ“ ЕООД заявяваме:

1. Българската православна църква - Българска патриаршия, ръководена от Светия Синод като юридическо лице не е страна по Предварителен договор и споразумение от 22.12.2016 г. с „ИНЕРКОМ“ ЕООД, поради което същият договор не е бил предмет на обсъждане и вземане на решение от страна на Светия Синод.

2. Страна по договора е Софийската света митрополия на БПЦ - БП като самостоятелно юридическо лице със свои органи на управление.

3. На 22.12.2016 г. е подписан предварителен договор за наем и споразумение по решение на Епархийския съвет на Софийската света митрополия, представлявана от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, който е упълномощил за подписването му викарния си епископ Браницки епископ Григорий.

4. Предварителният договор и споразумение от 22.12.2016 г. с „ИНЕРКОМ“ ЕООД е изготвен и предложен на Епархийския съвет за обсъждане и приемане от адв. Мария Тодорова Тодорова от Софийската адвокатска колегия.

5. Епархийският съвет на Софийската света митрополия не е вземал решение за сключването на окончателен договор с „ИНЕРКОМ“ ЕООД.

6. Епархийският съвет на Софийската света митрополия, ръководен от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, след консултации със специалисти е предприел действия за уреждане на деловите отношения с „ИНЕРКОМ“ ЕООД в интерес на Софийската света митрополия на БПЦ - БП."

Няма окончателен договор, който да бъде подписан между Софийската света митрополия и фирма „Инерком“ за наемане на помещения, които са собственост на митрополията. „Фирмата „Инерком“ не е влизала във владение на имота. Интересът на Българската православна църква ще бъде запазен. Това заяви западноевропейският митрополит Антоний пред бТВ.

„Софийската света митрополия заедно със своя председател ще влязат в разговори за финализирането или отхвърлянето на тази сделка. Този договор е предварителен и при тези условия той няма да прерасне в окончателен“, категоричен е митрополит Антоний, според когото договорът с „Инерком“ е неизгоден и не запазва интересите на Софийската митрополия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България