Софийският маратон чупи рекорди

Още преди старта в неделя Софийският маратон счупи няколко рекорда. Очаква се в надпреварата, която за първи път ще бъде и балканско първенство, да се включат над 2200 състезатели от 51 страни. „Най-много участници са заявени в три дисциплини - на 42,195 км са 500 атлети, на 21 км са 750, а на 10,5 км са над 800 - уточни Анатоли Илиев, секретар на оргкомитета „София 2018 – европейска столица на спорта”, в чиято кампания е включена и най-мащабната лекоатлетическа надпревара у нас. - На масовия старт от 3 км също се очаква досегашното постижение да бъде подобрено и да надхвърли 1000, тъй като записванията ще вървят до последния момент.”

Наградният фонд е рекорден - над 60 000 лева, като победителите на класическото трасе при мъжете и жените ще вземат по 8000, а ако станат и балкански шампиони ще добавят по още 1000 лв. Милица Мирчева, която успешно завърши олимпийския маратон, сега ще бяга на 21 км, но на дългата дистанция ще се стартират елитни бегачи от Кения, Етиопия и Мароко. Сред тях е и победителят от надпреварата във Варна по-рано през годината Ахмед Насеф, който е роден в Мароко, български зет, но се състезава за... Италия. А улиците по маршрута ще бъдат затворени в неделя от 6,30 до 15,30 часа.

Благодаря на хората, които съхраниха през годините Софийския маратон -– каза министър Красен Кралев. – Това е най-добрата реклама за всеки град и дано догодина, да имаме по-голяма масовост, когато българската верига от състезания вече ще е в международния календар.”

Маратонът ще бъде и благотворителен, като за всеки стартирал ще бъдат отделени по 1 лв. за болни деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт