Софийският районен съд е потвърдил наложената от Сметната палата глоба от 1000 лв. за Лозан Панов

Шефът на ВКС Лозан Панов

Съдия Ангел Павлов от Софийския районен съд (СРС) е потвърдил наложената от Сметната палата глоба в размер на 1000 лв. за неподадената от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов имуществена декларация за 2016 г., съобщи "Правен свят".

Решението все още не е публикувано на сайта на съда, тъй като е в процес на заличаване на личните данни.

В началото на 2018 г. председателят на Сметната палата Цветан Цветков издаде наказателно постановление срещу Лозан Йорданов Панов за неизпълнение на законовото изискване да декларира имущественото си състояние за 2016 г., като крайният срок за това е изтекъл на 30 април 2017 г. В тази връзка на Панов бе наложено административно наказание, изразяващо се в глоба в размер на 1000 лв. Постановлението незабавно бе обжалвано пред Софийския районен съд.

Преди да му бъде наложена глобата от 1000 лв., Сметната палата, която се вля в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), е опитала многократно да обясни на Панов изискването на Закона за публичност на имуществото на властимащите. От материалите по делото се разбира, че поради бездействие председателят на ВКС е нарушил чл. 4, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 4, ал. 4 от ЗПИЛЗВДДД, за което носи административно-наказателна отговорност. Панов възрази пред Сметната палата, като се е позовал на промените в Закона за съдебната власт, с които от 2017 г. магистратите вече се отчитат пред Инспектората към ВСС. За членовете на ВСС, какъвто по право се явява и Лозан Панов, обаче е продължило да важи изискването за деклариране на имуществото и пред Публичния регистър на Сметната палата. Оказва се, че от всички членове на Висшия съдебен съвет, към 30 април миналата година, Панов е единственият, който не е спазил задължението да се отчете едновременно пред ИВСС и пред Сметната палата. Той е отказал да направи това и след като е бил надлежно сезиран за пропуска от Сметната палата.

Този отказ на председателя на ВКС да спази закона доведе и до проверка на Националната агенция за приходите (НАП), която установи несъответсвие между реалните доходи и декларираното от страна на Панов за над 100 000 лв. Вследствие на това от приходната агенция са изпратили резултатите от ревизията на КПКОНПИ, която по надлежния ред призова председателя на ВКС да даде обяснения за установеното несъответствие. Той обаче се укри от антикорупционната комисия и категорично отказа да обясни устовения от НАП недеклариран доход.

Очакванията са, че Лозан Панов ще атакува глобата на Сметната палата и пред въззивната съдебна инстанция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право