Софийският университет отбеляза патронния си празник (СНИМКИ)

Снимки: Благой Кирилов

Софийският университет "Св. Климент Охридски" отбелязва днес патронния си празник.

„Нека днес да начертаем духовния му образ, да проследим неговия богоугоден живот и да изтъкнем значението на неговите необикновени трудове“, призова в словото си Старозагорският митрополит Киприан пред паметника на Св. Климент Охридски, по случай патронния празник на Софийския университет.

Две шествия се срещнаха пред образа на светеца и просветителя - на Светия синод, на академичното ръководство на университета, присъстваха много граждани и студенти - сегашни и бивши възпитаници на висшето учебно заведение.

Сред тях - председателят на парламента Цвета Караянчева и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Софийският университет навлиза в своята 130-та годишнина, заяви в словото си в аулата на университета неговият ректор проф. Анастас Герджиков. Важно е юбилеят да стане повод за преоценка на постиженията и достигнатото от нашето висше учебно заведение. Иска ми се да започне един пълноценен дебат по тези въпроси, които ще са съществени не само за университета, но и за страната. Той направи кратка историческа равносметка на страната, в която образованието е неотменна част и се спря на основни черти на националния ни характер.

Имаме нужда от нов национален идеал, който да ни обедини, подчерта проф. Герджиков. Не трябва да се опираме на песимизма, на недоволството. Народът е доказал, че може да се обедини в името на националната идея и да работи за нея, добави той. И пожела това да стане успоредно с налагане на България като център на стабилност на Балканите и в Източна Европа, с развита икономика, с поглед към нейното бъдеще в Европа, изграждайки поколението, което да бъде начело на тези промени за икономическо и духовно възраждане, категоричен бе проф. Герджиков.

Председателят на НС Цвета Караянчева произнесе слово, в което поздрави с празника най-старото българско висше училище. „Нашата Алма Матер с гордост носи името на Св. Климент Охридски. Сигурна съм, че днес, когато сме изправени пред предизвикателствата на един сложен свят Софийският университет ще следва своята мисия да дава образование на световно ниво, да дава пример за свободомислие и духовност. Може да се каже, че елитът на нашата нация е подготвен в средата на Софийския университет“, подчерта Караянчева.

И днес многобройните талантливи студенти са най-големият капитал на висшето училище и е показател на способността му да изгражда подготвени и талантливи личности. Днес ние засвидетелстваме и почит към последователната и нелека работа на преподавателите на университета в тяхното уважавано поприще. Днес всеки е горд да бъде възпитаник на Софийския университет - само знанието може да ви направи силни, уважавани и достойни за образованието, което получавате, обърна се Караянчева към студентите.

За мен е огромна чест и гордост да ви поздравя с патронния празник, заяви в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова, която напомни, че също е възпитаник на Софийския университет. Следващата година Софийският университет ще чества своя голям празник, което по щастливо стечение на обстоятелствата съвпада с нашето Председателство на Съвета на ЕС.

Йотова говори, че това е шанс да рекламираме езика и страната си, да покажем постиженията си.

Софийският университет е синоним на просветителство, на наука и на знания, на интелект, каза тя. Йотова благодари на преподавателите и напомни фразата, че знанието ни прави свободни и силни. Днешният празник не е просто един протокол, нито просто зачитане на най-старото висше учебно заведение - днес тук има нещо, което ни кара да се замислим за многобройните личности, които оставиха имената си чрез постиженията си в различни области на живота, подчерта вицепрезидентът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование