Софиянци дишат по-чист въздух

17% по-малко дни с мръсен въздух, 5% по-малко фини прахови частици

В резултат на мерките, които Столичната община е взела през 2018 г. за подобряването на качеството на въздуха в София се наблюдава подобряване на качеството на въздуха. Това съобщи столичният зам.-кмет по екология Йоана Христова и отбеляза, че има тенденция към намаляване на средногодишната концентрация и броя дни с превишение на средноденонощната норма на всички станции на ИАОС в града през 2018 г. спрямо 2017 г. „Средногодишната стойност, която трябва да се спазва е 40 микрограма на кубичен метър“, съобщи председателят на екокомисията в Столичния общински съвет Лорита Радева.

Предварителните данни от Изпълнителната агенция по околна среда показват, че броят на превишенията на нормите за фини прахови частици, отчетени от всички автоматични станции в града през 2018 г., е със 17% по-малък от превишенията през 2017 г. Намалява и нонцентрацията на фини прахови частици. През 2017 г. тя е 40 микрограма на кубичен метър, а година по късно е 35,5 микрограма на кубичен метър.

Христова отчете пред Столичния общински съвет направеното през изминалата година за по-чист въздух в града.

Към момента по проект AIRTHINGS предстои купуване на 25 филтъра, които ще бъдат поставяни на комините на замърсяващи въздуха печки. 20 000 печки на въглища и дърва ще бъдат подменени.

Вчера е одобрен проекта по ОП „Околна среда“, с който за 3 г. ще бъдат подменени 15 000 от печките с по-екологични форми на отопление. Останалите 5000 ще бъдат сменени с печки на пелети, климатици или др. по програма “Life”. Общината вече направи проект в район „Искър“ за пилотна подмяна на 30 печки.

Столичната община инициира предложение до МОСВ за стандарти за горива за отопление за дърва и въглиша, както и разговори относно енергийни помощи. Осигурени бяха средства за ремонт и екомерки в 26 сгради на училища и детски градини. Общината купува 22 сензора и нова станция за измерване на въздуха. Увеличава се миенето на улици, подменя се автобусния парк с по-екологичен, работи се за електробуси, електромобили и повече велоалеи. През 2018 г. от дирекция „Зелени системи“ са засадени над 2000 дървета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България