София - домакин на световен форум на тема медии и тероризъм

Вицепремиерът Красимир Каракачанов с приветствие към участие. В работа на конференцията ще се включи и главният прокурор Сотир Цацаров

Събитието е организирано от Международната академия за телевизия и радио

Утре в София идват експерти от над 20 държави, официални представители на редица страни и международни организации за участие в конференцията “Тероризмът и електронните медии”.

Неин организатор е базираната в Москва Международна академия за телевизия и радио, като целта на форума е да се привлече вниманието на световното медийно общество, както и на държавни институции и неправителствени организации към проблемите за противодействие на тероризма чрез електронните медии.

Приветствие към конференцията се очаква да отправи вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, а форумът ще бъде открит от Леонид Млечин - шеф на Международната академия за телевизия и радио и от зам.-директора на Федералната агенция за печат и масови комуникации Владимир Козлов.

За участие в конференцията в София пристигат Стипе Месич - бивш президент на Хърватия, Дорит Голендер - посланик на Израел в Русия в периода 2010-2015 г. и вицепрезидент на фондация "Генезис", делегация на сръбския парламент начело с Веролюб Арсич - зам.-председател на Скупщината, Галина Сидорова - съучредител на Дружеството на разследващите журналисти, Юрий Кобаладзе - зам.-декан на факултета за международна журналистика на Московския държавен институт за международни отношения, представители на външните министерства на Русия, Китай, Иран и Сърбия.

В работата на форума ще се включат главният прокурор Сотир Цацаров, депутатите Елена Йончева и Тома Томов, Румен Петков - председател на асамблеята на Международния институт за сигурност и сътрудничество, представители на неправителствени и журналистически организации.

Конференцията "Тероризмът и електронните медии" се провежда за 13-а поредна година, всеки път в различна страна. Форумът в София бележи значително увеличение на състава на участниците, което позволява да бъдат обсъдени повече теми и придава на събитието световен мащаб. Очаква се в работата на конференцията да вземат участие и над 80 журналисти и експерти от 20 страни, както и ръководители и представители на международни организации като ОДКБ (Организацията на договора за колективна сигурност), ООН, ОССЕ, ЮНЕСКО.

Сред обсъжданите теми ще са: ролята на медиите при информиране за терористични атаки в Европа, Близкия изток и Сирия; предупрежденията за тероризъм в информационното пространство – доброволни "правила за поведение" на електронните медии; гражданското общество и електронните медии – как да противодействат на героизирането на терора и терористите; кибертероризмът и информационните войни – нова мащабна заплаха за националната и международна сигурност и др.

Програмата на конференцията предвижда пленарни заседания и кръгли маси, тв програми, репортажи, филми и интернет ресурси на антитерористична тематика, дискусии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България