София е сред челниците по мръсен въздух в Европа

София е една от 14-те зони със силно замърсен с фини прахови частици въздух в Европа. Това заяви Джордж Кремлис от дирекция "Околна среда" на Европейската комисия по време на двудневната конференция, посветена на чистотата на въздуха в столицата, информира БНТ. Участват и представители на различни европейски градове, сред които Париж, Виена, Талин, Букурещ, Амстердам и Рига, за обмяна на опит и добри практики в справянето със замърсяването на въздуха в градска среда.

Има проблем с финните прахови частици във въздуха на територията на цялата страна, като София е на едно от челните места по замърсен въздух.

Столична община посочва като основен проблем - замърсяването от автомобилите и отоплението от битово гориво. Общината е предприела мерки за насърчаване на хората да използват градски транспорт вместо личните си автомобили. 90 % от тролеите са подменени с нови, 50 % от автобусите - също. Предвижда се и закупуване на нови трамваи. Разширението на метрото също е приоритет на общината за справяне с проблема със замърсения въздух. Очаква се с пускането на третия лъч да се пестят 90 000 тона вредни емисии годишно.

Битовото отопление има решени, работи се по проект да се оползотвори горивото от завода за отпадъци в "Топлофикация София".

Кметът на София Йорданка Фанкова заяви: "Генералният директор на "Генерална дирекция околна среда на ЕК" г-н Кремлис говори и ни стимулира и ни подсеща да побързаме с реализацията на проекта за инсталация за оползотворяване на горивото от завода за отпадъци в "Топлофикация София". Инсталация, която ще донесе ползи и за около 40 000 домакинства да могат да бъдат топлоснабдени, 30 000 домакинства да получат електроенергия от отпадъците. Това е много важен проект за ЕК. Те ни подпомагат и изискват от нас час по-скоро да се случи. За съжаление ние имаме обжалване от съда, така че ще изчакаме съда."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България