София Копола смело върви по стъпките на баща си

Дъщерята на Франсис Форд Копола е първата жена с награда за режисура на фестивала в Кан

Филмовият фестивал в Кан е най-големият в света, а наградите, които се раздават там, се смятат за втори по важност в бранша след Оскарите. Тази година деветчленното жури трябваше да избира между 20 филм. И макар повечето светски хроникьори и критици да го определиха като скучен и обикновен, този фестивал ще бъде запомнен по това, че наградата за режисура за първи път от 56 години бе спечелена от жена - американката София Копола за "Измамените". София става световно известна с втория си дългометражен филм, „Изгубени в превода“ (2003). Тя е дъщеря на легендарния Франсис Форд Копола, братовчедка на Никълъс Кейдж, бивша съпруга на Спайк Джоунзи и бивша годеница на Куентин Тарантино. Играе Мери Корлеоне във филма на баща си „Кръстникът 3“.

[modula id="3182095"]

София Копола е от хората, за които може да се каже, че е закърмена с киноизкуството. Филмовият й актьорски дебют е още като бебе във филма “Кръстникът” (1972). София е едно от трите деца на Франсис Форд Копола. Нейната майка Елинор Джеси Нил е декоратор и втора братовчедка на актьора Никълъс Кейдж. И с това списъкът с известни роднини не се изчерпва – в него особено място заема дядо й по бащина линия Кармин Копола – музикант и композитор. Негови произведения София включва в някои от филмите си.

Типично италианско семейство

Заедно с братята си Роман и Джанкарло, София е възпитавана в творческа атмосфера. Бъдещата актриса има щастливо детство в голямо, шумно, типично италианско семейство. Домът им винаги е препълнен с роднини и приятели, освен тях идват и много известни личности от цял свят: Ив Сен Лоран, Лайза Минели, Мартин Скорсезе, Клинт Истууд, Джейн Фонда, София Лорен… Броят на звездите, на които малкото момиченце седи на коленете, а като тийнейджърка разговаря, не може да бъде изброен.

Наследниците на фамилия Копола прекарват една голям част от младежките си години на снимачната площадка. Родителите непрекъснато ги водят на снимки – бащата смята, че така ще се приобщят към професията. А ако снимките са по време на учебната година, семейството наема частни учители за децата.

На София не се харесват тези постоянни премествания, влече я калифорнийският й дом с огромна градина. Тя обича да седи под сянката на дърветата, да мечтае, да рисува и да измисля истории за домашни спектакли: за всеки празник децата и техните многобройни братовчеди правят за възрастните малки постановки. Но момичето избягва да участва дори в собствените си истории.

Неприязънта към актьорството се подгрява и от трагедията, разиграла се по време на снимките на филма „Каменната градина“: при нещастен случай загива любимият й 20-годишен брат Джанкарло. Баща й тогава я изумява, въпреки случилото се, той продължава снимките на филма.

В търсене на призвание

Въпреки постоянните пътувания, София успява да завърши Калифорнийския колеж по изкуствата. Като студентка преминава стаж в модната къща "Шанел", води приятелство с рок музиканти и винаги е в епицентъра на бурния живот в Ню Йорк. Баща й не се намесва в творческото й търсене, но в сърцето си се надява дъщеря й да свърже живота си с киното. София дори създава собствена марка дрехи и открива бутик в Токио, където се запознава с фотографа Фумихиро Хаяси, който кара момичето да се влюби във фотографията. София започва да снима рекламни и видео клипове, но продължава да се лута и да търси своето истинско призвание.

В личния й живот нещата също зациклят и това сериозно тревожи роднините й, особено женската половина. София не е красавица, но определено притежава обаяние, а очите й излъчват доброта. Макар и да има някои краткотрайни връзки, тя не може да се похвали със сериозен приятел.

Докато един ден в Париж, на един от известните булеварди, вниманието й е привлечено от млад мъж с приятна външност. София, незабелязано изваждайки фотоапарата си, започва да го снима. Запознанството бързо преминава в приятелство. Младият мъж, който се казва Марк Джейкъбс, е известен дизайнер в Париж. Той има много възможности плюс нетрадиционна сексуална ориентация. Това е и причината именно към него София да се обърне за съвет, когато в живота й идва първата сериозна тръпка.

Любовта на живота й

Със Спайк Джоунз, фотограф и режисьор, се запознава, правейки първите си самостоятелни стъпки в индустрията, снимайки реклами. Както признава, любовта е мигновена. Започват да се срещат, но времето минава, а Спайк така и не проявява инициатива, за да придаде на отношенията им „динамика“. Казано по-просто, изобщо не се опитва да има с нея интимни отношения. Дори в един момент София започва да подозира, че е гей. Дълго време двамата са просто близки приятели, от време на време нощуват заедно, но това по никакъв начин не прилича на страстна връзка. Всеки продължава да живее собствения си живот.

По това време София решава да зареже рекламните клипове и да се захване с пълнометражни филми. Спомняйки си детските години, когато съчинява сюжети за домашни спектакли, тя измисля сценарий за бъдещия си филм, взимайки за основа романа на Джефри Юдженидис „Непорочните самоубийства“. Тя е режисьор, а татко Копола й помага да привлече звезди като Джеймс Уудс и Катлийн Търнър. Филмът се харесва от зрителите и от критиците и тогава Джоунз прави подарък на София – предлага й ръката и сърцето си.

На шумната и многолюдна сватба в дома на Копола освен многобройните роднини присъства и целия холивудски свят. Мъж и жена режисьори – хубаво или лошо е? Разбира се, че е хубаво, когато съпрузите имат общи интереси, това обединява. Но спецификата на професията разделя. По-късно София си спомня, че през първата брачна нощ двамата почти до сутринта обсъждат предстоящите и на двама им снимки.

Болезнена раздяла

София, въодушевена, че „Обречени да умрат“ (по книгата „Непорочните самоубийства“) печели награда на фестивала в Кан, се захваща с работа над своята коронна лента: „Изгубени в превода“, която впоследствие получава „Златен глобус“ и три номинации за „Оскар“. При това София става първата жена в историята, номинирана за „Оскар“ за режисура. Уви, именно в момента на творческия триумф се разделят паралелните линии на професионалния и личния живот на София и Спайк. Джоунз си тръгва от семейството. Както казва София, разделя ги работата.

След раздялата името на София се свързва с различни известни личности, включително и с това на режисьора Куентин Тарантино, за когото е дори сгодена, но когато и да я попитат за личния й живот, единственото, което получават в отговор е: „Без коментар!“ Известно време младата режисьорка има връзка и с Киану Рийвс. Но доказателство за сериозна връзка след Спайк са двете й дъщери Роми и Козима, както и последвалият брак с баща им – рок звездата от френската банда „Феникс“, Томас Марс.

Модна икона

Елегантният стил на обличане донася на София прозвището модна икона, въпреки че самата тя признава, че не заслужава това определение. Копола обаче е искрено възхитена, че може да бъде източник на вдъхновение за другите, но не се смята за модел. Тя отдавна е приятел с дизайнера Марк Джейкъбс, снима негови рекламни кампании и участва в шоута. През 2017 г. тя става модел на Калвин Клайн, а снимките й се появяват в официалния Instagram профил на марката.

През 2018 г. сайтът Metacritic включи името й в списъка на режисьорите, в чиято кариера не е имало нито един пагубен филм. Името на София се появява редом до такива майстори като Куентин Тарантино, Хаяо Миядзаки, Пол Андерсън.

Последните новини за нейната персона са свързани изключително с участието в светски партита и релаксация със семейството, но феновете вече очакват нови премиери и се чудят какво ще ги изненада София този път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица