София отвори археологически парк

Археологическият парк "Западна порта на Сердика" вече е достъпен за посетители след мащабен проект за реставрация. След 30 години, в които старинните разкопки тънеха в боклуци, хората вече могат да видят част от западната крепостна стена, както и мозайка от голяма сграда.

На 24 май музеят трябваше да бъде официално открит, но лошото време отмени събитието. Организаторите от Регионалният исторически музей в София я бяха предвидили демонстрации на антична екипировка, но „римски граждани“ и „воини“ стояха под чадърите и не можаха да покажат подготвената програма. Организаторите обещаха, че официално откриване ще има, когато времето позволи.

Западната порта на Сердика е част от историко-археологическия резерват "Антична Сердика - Средновековен Средец". Тя е недвижима културна ценност от национално значение. На мястото могат да се видят крепостна стена, кули, части от главна антична улица, античен канал, фрагменти от мозайка на внушителна по размери сграда в североизточната част и др.

Стойността на обекта е 1 207 000 лв., като работата по проекта бе завършена за 11 месеца. Столичния зам.-кмет по културата Тодор Чобанов вече съобщи, че в комплекса могат да се провеждат концерти и изложби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България