София планира 52 нови електробуса

Возилата ще са с по 25 и 60 места

Столична община кандидатства по Оперативна програма “Околна среда” (ОПОС) за финансиране на проект за закупуването на 52 нови електробуса. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. “С тях ще осигурим транспорт от кварталите до спирки на метрото. Маршрутите за кв. “Горна Баня”, “Овча купел”, “Люлин” и “Витоша ВЕЦ Симеоново” вече са разработени и предстои да бъдат обсъдени”, посочи тя.

Екологичните бусчета ще бъдат два вида: 30 от тях ще са с дължина от 5.5 до 7.5 метра, а останалите 22 - между 7.6 и 9.6 метра. По-късите ще са с по около 25 места, а по-дългите с по 60 места за пътници.

“Развитието на система на довеждащия транспорт - удобни електробуси от кварталите до спирки на метрото - е ключов приоритет в следващите години. Това е реална възможност с по-добри условия повече хора да изберат градския транспорт за всекидневните си пътувания”, казва още Фандъкова. Тази година общината кандидатства за финансирането по ОПОС с три проекта за нови трамваи, електробуси и тролеи.

Този за трамваите вече е пуснат като с него ще бъдат закупени 25 нови нископодови трамваи, които ще обслужват линиите 1, 7 и 5. Очаква се в близките дни да бъде придвижен и проектът за закупуването на 30 нови тролейбуса.

От края на м.г. в градския транспорт на София вече се движат 20 нови електробуса. Те са 12-метрови, с по 90 места, и обслужват автобусни линии 9 и 309.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони