София събра представители на бизнеса и университети от ЕС

Страната ни домакин е домакин на десетия европейски форум

Представители на висшето образование, бизнеса, местната и регионална власт от България и ЕС събра тазгодишното десето издание на форума „Университети -бизнес“, който се провежда в София днес и утре. Събитието в НДК е в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и се организира от Европейската комисия в партньорство с Министерство на образованието, Българска Стопанска Камара и Съветa на ректорите. Основната му цел е обмяна на опит и споделяне на добри практики.

Едно от големите предизвикателства, пред които са изправени някои държави в Европа, включително и България е, че много образовани млади хора излизат от университета и заминават в чужбина, където да работят при по-добри условия, което е нежелателно“, посочи генералният директор на ГД „Образование, Спорт, Младеж и Култура“ в ЕК Йенс Ниманд Кристенсен на откриването на форума.

„Изисква се ново знание, нов достъп до компетенции, нов организационен и лидерски капацитет и в образователната система, и в икономиката. Придобитото образование и квалификации няма да важат за цял живот, а ще бъдат въведение и подготовка за прехода към учене през целия живот“, заяви зам.- председателят на БСК Маргарита Попова. Според нея, липсата на ключови компетенции у работната сила е и ще бъде една от основните пречки за устойчив икономически растеж, затова работодателите трябва да гледат по нов начин на инвестициите в образованието на работната сила.

Зам.-министърът на образованието Петър Николов пък подчерта, че е важно да признаем ролята на университетите за модернизиране на регионите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование