София със 160 км велоалеи до 2025 година

Строят 25 км тротоари и ремонтират 40 улици годишно

Завършват вътрешния ринг в “Лозенец”

До 2025 г. велоалеите в София ще се увеличат на общо 160 км. Това планира кандидатът за кмет на столицата, издигнат от ГЕРБ и СДС, Йорданка Фандъкова. От Столичната община отговориха пред “Труд”, че в момента в града има над 60 км велоалеи.

“Отваряме 5 веломаршрута”, пише в програмата на Фандъкова. Първият от тях е метростанция “Интер експо център” - кв. “Горубляне” - езерото в Панчарево. Вторият минава през метростанция “Люлин” - гр. Банкя и Божурище. Ще има и връзка от кв. “Княжево” по корекцията на р. Владайска със съществуващата велоалея по бул. “Цар Борис III” и велоалея по бул. “Рожен” към с. Мрамор и северните територии. Ще има и велоалея от НСА през кв. “Малинова долина” до Симеоновския лифт. Веломрежа ще свързва големите квартали с центъра и с парковете. Ще бъде развита и системата от електрически колела до Витоша.

“Изграждаме нов линеен парк заедно с реконструкцията на трамвайното трасе по бул. “Македония” продължаване на “зеления” трамвай от Руски паметник и свързване на велосипедната алея от бул. “Тотлебен” до бул. “Хр. Ботев”, каза още Фандъкова.

Отварят и два пешеходни и вело моста, които свързват Южен парк 1, 2 и 3-та част.

“Осигуряваме веловръзка на “Люлин” с центъра през “Западен парк”. Откриваме 3 пешеходни моста на Южната дъга на Околовръстния път, още 2 са в процес на проектиране”, подчерта кандидатът на ГЕРБ и СДС. Въвеждат се и зони с ограничение на скоростта до 30 км/ч.

Фандъкова планира и цялостен ремонт на между 35-40 квартални улици годишно и изграждане на 25 км нови тротоари на година. “Ремонтирахме и изградихме над 230 км нови тротоари”, напомни тя.

През следващия мандат ще бъде завършен вътрешният транспортен ринг, който преминава през район Лозенец - бул. “Филип Кутев”. Новата отсечка на булеварда ще свързва бул.”Черни връх” със “Симеоновско шосе”, съобщи Фандъкова на среща с граждани в “Лозенец”. Тя планира и изграждането на трамвайна връзка между Семинарията и зоопарка.

На дебат по Би Ти Ви Фандъкова напомни и идеите си за справяне с трафика в града. “Продължаваме строителството на метрото заедно с довеждащия транспорт. Довършваме околовръстния път и изграждаме на вътрешните рингове - освен “Т. Каблешков”, “Ф. Кутев”, пробивите на “ Славейков” и “Д. Николаев” и връзките със северните територии”, каза тя.

 

Владо Николов: Тя е първият кмет, подкрепил спорта

Бившият капитан на националния отбор по волейбол Владимир Николов подкрепи кандидатa за кмет на София, издигнат от ГЕРБ и СДС Йорданка Фандъкова. “Беше първият кмет на София който подкрепи спорта реално”, коментира Николов и изтъкна, че тя е свършила много за града, а много хора критикуват без да са свършили нищо.

“Всяка година отделяме над половин милион лв. от общинския бюджет, за да подкрепим детско-юношеския спорт”, каза Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика