София с 20 безпилотни метровлака до февруари (обзор)

Снимка: Архив

8 станции от третата линия ще са готови до есента на 2019 г.

Третият лъч ще спестява 11 хил. тона вредни газове

До края на февруари 2019 г. в София пристигат 20 нови метро-влака на Siemens, предвидени за третата метролиния, която в момента се строи. Вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова показа първият от тях, който вече пристигна у нас, и дори седна на мястото на машиниста.

Вторият от влаковете идва на 16 юни, а третият-на 2 август. Всеки струва над 5 млн. евро.

Те ще могат да се движат без машинист, но засега тази опция няма да се използва. Метроспирките ще бъдат обезопасени със специални прегради за да не се хвърлят хората под влака. На една станция вчера бе предотвратен подобен инцидент. Влаковете нямат камери в тях, а такива на вратите. В мотрисите няма рампи, но има места за хора с увреждания. Новото метродепо на ул. “Житница” ще бъде готово до края на годината.

“На първия етап от 8-те км. и първите 8 метростанции на третата линия изпълнението е 70%, над 3 км. от тунелите вече са прокопани от тунелопробивната машина. Тя тръгва към станцията на бул. “Патриарх Евтимий”. Работи се в срок. Пусковият срок на първия етап от 8 км. е есента на следващата година. Вторият етап е 4 км. до Околовръстния път и “Горна баня” ще е готов в началото на 2020 г. Тази отсечка от третата линия ще превозва 130 хил. пътници на ден”, каза Фандъкова. Третия лъч ще спести 11 хил. т. вредни газове годишно.

На станция бул. “България” започна монтирането на релсовия път. До септември ще бъдат готови 2 км. релси от кв. “Красно село” до Медицинска академия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България