София финансира паметници на културата

Председателят на образователната комисия в Столичния общински съвет Малина Едрева, главният архитект на София Здравко Здравков, столичният кмет Йорданка Фандъкова, зам.-кметът доц. Тодор Чобанов и шефката на комисията по архитектура в СОС Силвия Христова представиха програма за подпомагане на ремонти на паметници на културата.

Градската управа ремонтира сгради, а собствениците й възстановяват средствата

Общината подарява документация за до 75 хил. лв.

Столичната община ще подпомага собственици на сгради паметници на културата да ги ремонтират с първата по рода си в България програма. Пилотната инициатива „Културно наследство” е с бюджет 300 000 лв. и с възможност за отделяне на по-голяма сума догодина. Ако Столичният общински съвет я добри, с нея даден собственик ще може да си спести до 75 хил. лв. за инвестиционен проект, както и обикалянето на административни звена, за да бъде той подготвен. „За да се възстанови паметник на културата е необходим добър проект. Той струва сериозна сума, понякога непосилна за собствениците. Затова искаме да финансираме изцяло или частично изработването на проекти за възстановяване на паметници от национално, местно или ансамблово значение в София“, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Собствениците ще получат пакет от проекти, преминали през всички ведомства - ЧЕЗ, Софийска вода, НИНКН, Министерството на културата и др., за да могат да стартират за тяхна сметка строителните дейности“, обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

След като им връчи документите, градската управа ще следи дали извършват ремонта в срок от 3 г. и при неизпълнение ще си иска средствата обратно.

От скоро общината финансира и извършва и ремонти на паметници на културата, чиито собственици не ги възстановяват. След реконструкциите те трябва да връщат средствата на градската управа. Направен бе авариен ремонт за 180 хил. лв. на покрива на Царските конюшни. Ще бъде реставрирана и сграда на бул. „Христо Ботев“ 72.

Фандъкова съобщи и, че до месец се очаква собствениците на къщата на Фингов да започнат да я възстановяват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България